În decembrie se trezește în noi un spirit aparte, dornic să ofere acum, mai mult decât oricând, celor din jur și mai ales celor mai puțin fericiți decât noi.
Sau pur și simplu în decembrie devenim mai buni pentru că înțelegem cât de important este ca și cei din jurul nostru să se bucure, să fie fericiți.
Așa s-a întâmplat și în comunitatea Body Engineering care s-a mobilizat exemplar pentru a ajuta copiii din Amara.
Mulțumim încă o dată celor care au participat în această campanie și au făcut niște copii mai fericiți măcar în aceasta perioadă a anului.
Va reveni în curând Valentin cu un articol detaliat.
✅ THE UGLY SIDE
Decembrie însă vine și cu multe provocări la pachet, pentru mine mai mult decât pentru alții se pare.
De fiecare dată când menționez despre ele în aceasta perioadă sunt catalogat imediat:
”Hai că l-am găsit și pe Grinch!”
Perspectiva pe care o am eu asupra lucrurilor în această lună este puțin înțeleasă de mulți din jur pur și simplu pentru că avem obiective diferite.
✅ MÂNCARE MULTĂ
Pentru mine nu este despre a te bucura acum mai mult decât oricând în timpul anului de mâncare.
Obiectivul meu este să rămân la o greutate optimă, sau cât mai aproape de cea optimă și să fiu metabolic sănătos pentru a evita o serie de complicații care îmi pot face viața grea mai târziu: diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, cancer și altele care vin inevitabil la pachet.
✅ DULCIURI
Pentru mine nu este despre a dărui dulciuri copiilor pentru a-i face fericiți.
Fericirea copiilor nu se câștigă cu dulciuri așa cum au impresia majoritatea celor care umplu pungile de cadouri cu mizerii în această perioadă.
Copiii sunt cei mai fericiți atunci când petrecem timp cu ei, oriunde.
Fericirea lor nu este legată de o napolitană. Ar prefera infinit mai mult să faci ceea ce le place împreună cu ei. Să mergi cu ei cu bicicleta, la patinoar, în parc la plimbare sau pur și simplu să stai cu ei și să te joci.
De unde știu? Știu pentru că, deși nu am adus niciodată dulciuri celor mici (și nu mă refer aici la fetițele mele, ci la copiii prietenilor), sunt efectiv sufocat de cei mici de fiecare dată când ne întâlnim.
Secretul este simplu, pur și simplu m-am jucat cu ei cât mai mult posibil. Iar atunci când te joci cu ei, te îndrăgesc, mult, mult mai mult decât dacă le-ai dărui o ciocolată.
În plus, întărești comportamente care pe viitor îi vor ajuta să supraviețuiască în această lume a abundenței despre care mulți dintre noi știm din ce în ce mai puțin cum să-i facem față.
Mai multe despre cum copiii pot adopta obiceiuri ce îi vor ajuta după ce se desprind de părinți a scris Valentin aici: CLICK
✅ TRADIȚIONAL
Pentru că toată lumea devine începând cu 1 Decembrie efectiv teleghidată de mirajul alimentelor tradiționale este din ce în ce mai greu să ai curat în casă.
Fără să vrei ajungi la cumpărături și treci pe lângă rafturile pline de cozonaci deja gata din prima săptămână a lunii Decembrie, deși până la Crăciun mai sunt 3 săptămâni.
Oriunde ieși să te plimbi dai de câte o taraba cu preparate tradiționale de iarna: cârnați care mustesc efectiv în grăsime, jumări, pomana porcului și câte și mai câte.
Dacă nu ai învățat deja ce ai de făcut așa cum a povestit în detaliu Valentin aici CLICK, dar ești într-o luptă cu kilogramele atunci cu siguranță că ai început cu o bătălie pierdută din prima zi a acestei luni magice.
În plus, rudele sau prietenii vor veni în vizită de nenumărate ori în această lună cu fel și fel de bunătăți făcute în casă de la prăjituri, checuri, cozonaci, torturi până la jumări, slană, caltaboși, tobă de la tăierea porcului, dar și nelipsitele băuturi din producție proprie cum este vinul și țuica.
Vizitatorii se simt cu atât mai bine cu cât cantitatea acestor lucruri dăruite este mai mare.
În casă lucrurile se prepară în cantități industriale tocmai pentru a putea dărui mult.
✅ SCHIMBĂRI
Până în Decembrie poți spune că lucrurile au decurs normal. Septembrie, octombrie și noiembrie sunt 3 luni relativ bune dacă vrei să slăbești sau să te menții.
Rutina bine stabilită din această perioadă normală te-a ajutat să îți îndeplinești obiectivele relativ ușor. În decembrie însă a-ți menține rutina devine din ce în ce mai greu.
Este sfârșitul anului și majoritatea firmelor doresc să închidă anul cu finalizarea proiectelor în derulare.
Dacă până acum lucrai în program normal și aveai timp și de lucrurile cu adevărat importante pentru tine cum ar fi pregătirea meselor, cumpărături, mers pe jos, un pic de timp pentru asigurarea de viață CLICK…
Începând cu luna decembrie prioritizarea lor scade în detrimentul proiectelor de la muncă care trebuie finalizate.
Sau poate că pe plan personal ai de încheiat anumite socoteli pentru că este sfârșitul anului.
Tot va trebui să tai timp de undeva și cel mai ușor este să iei de acolo de unde oricum investiția se face cu efort substanțial.
Vei amâna cu siguranță exercițiile fizice care nu îți fac deloc plăcere și nu vei mai merge pe jos.
Sunt primele lucruri care dispar din peisaj atunci când viața te lovește și rutina este afectată.
Atunci când se ajunge aici o altă pârghie folosită pentru a putea slăbi sau a te menține, mișcarea, este și ea influențată iremediabil.
Cum poți oare să îți mai atingi obiectivele când ești asaltat de tentații din toate unghiurile, iar mișcarea rămâne în fundal așteptând vremuri mai bune?
Cu siguranță mie îmi este foarte, foarte greu.
✅ MULT STRES
Și pentru că lucrurile încă nu erau suficiente pentru a da totul peste cap, creșterea nivelului de stres din această perioadă, până începe Crăciunul face lucrurile să devină abominabile.
Nu numai munca suplimentară pentru proiectele ce trebuie finalizate până vine vacanța de Crăciun contribuie la creșterea stresului, dar și goana nebună după căutarea cadourilor.
Dacă te uiți în magazine în această perioadă există o mare de cumpărători.
Dacă nu ai căutat din timp cadouri este foarte posibil să nu mai găsești lucrurile la care te-ai gândit.
Decembrie nu vine doar cu sărbătoarea Crăciunului. Înainte este și sfântul Nicolae.
Dacă ai copii știi bine că e nevoie de cadouri și pentru Moș Nicolae, iar în prima săptămână practic este obligatoriu să te ocupi de ele.
Iar dacă ai copii cu siguranță sunt la grădiniță sau școală și te vei implica fie că vrei fie că nu, într-un fel sau altul, în achiziționarea unor lucruri cât de mici pentru educatori, învățători sau profesori.
În decembrie citesc sute de mesaje de pe grupurile de părinți cu organizarea diferitelor activități sau achiziția cadourilor din perioada sărbătorilor de iarnă.
Dacă mai ai norocul ca unul dintre copii tăi să fie născut în luna Decembrie, așa cum e cazul și la mine, atunci poți spune că ai primit un bonus.
Practic cu cât ai o familie mai mare cu atât o să fie mai stresant. Cu excepția cazului în care chiar ești Grinch și nu iei cadouri.
✅ MASA DE CRĂCIUN
Ce crezi că se va întâmpla după atâta stres, fugă după cadouri și muncă până la saturație?
Va veni Crăciunul. În sfârșit momentul lung așteptat de 3 săptămâni. Sunt câteva zile în care te poți relaxa.
Și care crezi că va fi reacția ta normală după o perioadă stresantă?
Acum crezi că MERIȚI ceea ce e pe masa de Crăciun. Doar pentru asta ai tras până acum nu? Un moment de liniște alături de cei dragi, dar și o masă îmbelșugată.
Dacă ai și ținut post religios în această perioadă acest sentiment este cu atât mai copleșitor.
Ce pot să îți spun este că sunt ani și ani. În anii în care nivelul de stres acumulat este mai mare riscul să cad în această capcană crește considerabil.
Nu spun să nu te bucuri de masa de Crăciun. Ar fi un lucru total nefiresc.
Sărbătorile, vacanțele, aniversările, momentele speciale ar trebui trăite cu toată intensitatea cuvenită. Altfel nu am mai fi oameni.
Însă ultima oară când am verificat Crăciunul era în calendar doar pe 25 decembrie, cu prelungire încă o zi pentru liniște sufletească.
✅ CRĂCIUN PRELUNGIT
În ultimii ani am observat că întreaga frenezie începe fix de pe 1 decembrie, în mare parte dintr-o dorință exagerată de profit a companiilor care comercializează diferite lucruri.
Toți cei care au un business se gândesc la ce să oferte în luna Decembrie pentru a-și maximiza profiturile.
Până la urmă este o modalitate de adaptare într-o economie de piață.
Luna decembrie a devenit așadar luna Crăciunului, o lună în care toată lumea a început să cheltuie mai mult. Toată această dorință accentuată de a cheltui se traduce automat într-o mare dorință de a consuma.
Cu cât consumăm mai mult cu atât șansele să stocăm mai mult cresc.
Prima regulă a termodinamicii: Energia nu poate fi distrusă ci doar transformată într-o formă diferită.
Așadar excesul trebuie să fie stocat undeva, iar asta se traduce automat în kilograme în plus pe cântar.
Da, mă raportez în primul rând la consumul mai mare de alimente chiar dacă consumul exagerat din luna decembrie nu se reflectă doar în alimentație.
✅ STRIGĂTUL EVOLUȚIEI
Anul 2023 pot spune că nu a fost cel mai strălucit an din viață pentru mine, iar cea mai puțin strălucită perioadă a venit în apropierea lunii decembrie.
Practic datorită surprizelor vieții am reușit să intru în luna decembrie cu un dezavantaj psihologic major. Bătălia lunii decembrie părea deja pierdută înainte de a începe.
Astfel am reușit performanța miraculoasă de a începe să ciupesc din bunătățile Crăciunului încă de pe 1 decembrie.
Iar ciupitul este tradus automat de creier în disponibilitate.
Din punct de vedere evolutiv este absolut normal să râvnești la un aliment pe care l-ai mâncat recent, deci este disponibil, și este foarte bun.
Imaginează-ți că până în decembrie ai avut o alimentație formată doar din carne, pește, ouă și legume care cresc deasupra solului. Nu existau pofte, te obișnuise-i cu alimentația, totul părea să meargă strună.
Dintr-o dată s-a ivit oportunitatea să mănânci dintr-un cozonac. A venit cineva în vizită și ați decis să sacrificați un grăsuț.
Pe moment totul pare să fie în regulă. A doua zi îți spui că totul va fi bine și te vei întoarce la alimentația normală. Ceea ce ar și trebui să faci de altfel.
Creierul reptilian, cel responsabil cu instinctele, cu supraviețuirea, are însă alte planuri pentru tine. Ai mâncat ieri dintr-un grăsuț.
Asta înseamnă că există șanse mari să mai fi rămas ceva din grăsuț și pentru astăzi. Poți căuta te rog să vedem ce mai este disponibil?
Realizezi brusc că ai un comportament ciudat, pe care nu l-ai mai avut înainte de a te bucura de plăcerea dată de cozonacul delicios din care ai mâncat ieri.
Te-ai ridicat de la birou și fără să realizezi ești în bucătărie căutând ceva bun de mâncare.
De multe ori când mi s-a întâmplat asta nici nu am realizat ce căutam. Nu am realizat că de fapt căutam fix ceea ce mâncasem cu o zi înainte.
Este un mecanism de supraviețuire extraordinar dezvoltat de-a lungul evoluției noastre fără de care eu nu aș mai fi scris aceste rânduri, iar tu nu le-ai mai fi citit.
Ceea ce este și mai interesant este că acest instinct este mult mai dezvoltat la anumite persoane decât la altele.
Eu am tras paiul scurt, în contextul abundenței din prezent, și am acest instinct dezvoltat la cote maximale.
Cel mai probabil înaintașii mei nu au trecut prin cele mai ușoare situații privind disponibilitatea alimentară.
✅ LECȚIA ÎNVĂȚATĂ
M-am trezit brusc pe 5 decembrie cu 3 cozonaci la purtător și două kilograme și jumătate în plus pe cântar. Ulterior am descoperit că a fost practic un kilogram de grăsime pură extra.
Anul acesta am reușit să trec fără impact major pe cântar inclusiv de perioada vacanțelor de vară, însă m-au îngenunchiat subit 3 grăsuți doar pentru că m-am gândit că MERIT o dată. Ulterior am pierdut controlul pentru că am ținut alți grăsuți aproape. Am avut 9 cozonaci babka și prea puțin timp să dăruiesc cât mai mulți din ei.
Încă o dată se adeverește faptul că dacă ții în casă lucruri pe care nu îți dorești să le consumi inevitabil te vei înfrupta din ele mai devreme sau mai târziu.
De aceea MAREA CURĂȚENIE este regula numărul 1 pentru a fi în control!
Nu te amăgi că ești puternic(ă)! Cel mai probabil vei ceda în momentele în care te aștepți mai puțin.
Nu uita de această luptă permanentă între creierul nostru ancestral care vrea ca noi să supraviețuim și creierul conștient care dorește bunăstare pe termen lung.
Procedează inteligent și nu păstra la îndemână nimic din ce știi că ți-ar afecta progresul sau obiectivele.
Dacă cineva îți dăruiește ceva bun în această perioadă nu ar fi o idee rea să dăruiești la rândul tău imediat sau pur și simplu să arunci la gunoi dacă este ceva total nepotrivit.
✅ 10 SFATURI PENTRU UN DECEMBRIE DE VIS
Sunt convins că ai înțeles acum cât de periculoasă poate fi luna decembrie dacă vrei să slăbești sau să te menții, deși este o perioadă în care mulți dintre noi devin mai buni sufletește.1
Pentru membrii din elită am pregătit un ghid cu 10 sfaturi simple și acționabile care pe mine m-au ajutat enorm în perioada sărbătorilor în ultimii 6 ani.
Apasă pe Start trial și primești înzecit înapoi.