De la „Ce să conțină pachețelul copiilor pentru școală” și „Cum armonizăm ceea ce li se oferă acolo (paste, șnițel, cartofi cât cuprinde) cu o alimentație echilibrată (cea de acasă) și cum să-i convingem să mănânce mâncare.
Toarnă-ți o cafea mare pentru că urmează 15.000 de caractere, echivalentul a 10 pagini de carte. Ca soluția să aibă sens este nevoie de context.
Ca să fie mai ușor de digerat am împărțit articolul în 2 mai mici. Prima parte o găsești aici: CLICK
Dacă ai citit deja articolul cu „Sendviș da sau ba” poți continua lectura mai jos.
✅ SCENARIUL „PRIVATE SCHOOL”
Copilul este la o scoală privată unde meniul este cum este. Nu ai ce să schimbi. Tot ce poți să faci este să te asiguri că dimineață a plecat cu ceva „cărămizi în garaj” de acasă: omletă, brânză, șuncă, ouă.
La scoală alimentația va fi bogată în carbohidrați și săracă în proteine. Unele școli au chiar și meat-less friday.
🏆 PRO Tip: când efectiv nu aveți timp de mâncare dimineața aș avea undeva dosit niște batoane proteice fără zahăr dar cu minim 50% proteine.
Am scris despre cum alegi un baton de proteine aici: CLICK
Ai grijă ca batonul proteic să rămână la nivel de excepție sau poți face așa cel mai bine:
„DUPĂ ce mănânci omleta îți dau pe drum și un baton”. Nu „dacă” ci „după”. Ai grijă să faci distincția asta.
Tot ce poți să faci când vine seara acasă este să-i dai ciorbă și felul 2 pline cu carne și pește. A mâncat ziua suficiente cereale, pâine, cartofi, dulce la școală sau grădiniță.
Seara și dimineața și în weekend din punctul meu de vedere nu ar mai trebui să existe în alimentația lor alți carbohidrați decât din legume, rădăcinoase, leguminoase și fructe. Adică din mâncare. Fără pâine, orez sau cartofi.
Efectiv nu cred că ar trebui să ai pâine în casă. Bănuiesc că vrei să îi prioritizezi cărămizile pentru creștere (minerale, proteine, vitamine, omega 3).
Știi bine că la fel ca adulții majoritatea copiilor vor prefera să mănânce carbohidrați.
Este rolul tău ca părinte să te asiguri să își mănânce cărămizile. Este un război care va dura mulți ani. Unul de uzură.
✅ SCENARIUL „ȘCOALĂ CLASICĂ”
Sincer nu cred că există soluție mai bună, mai practică și mai adecvată pentru pachețelul de la școală decât clasicul SENDVIȘ.
Pâinea din 2 sandviș-uri nu reprezintă absolut nicio problemă pentru un copil. Problema reală sunt rateuri, cornuri,dulciurile, sucurile, fresh-urile.
Corpul lui va folosi în timp real real energia din pâine pentru procesele de dezvoltare a mușchilor, organelor și oaselor care sunt foarte solicitante dpdv energetic.
Eu văd acea pâine „mediul de transmitere perfect” pentru cărămizile de construcție care mă interesează (unt, brânză sau cașcaval, șuncă, omletă).
Eu nu aș renunța niciodată la pâinea din cele 2 sandvișuri. Ba mi-aș face misiune personală ca sendviș-urile lui trebuie să fie cele mai bune din univers, să poftească la ele toți copiii din clasă.
Să fie mândru cu ele, să le mănânce cu plăcere, nu să le arunce la gunoi (cum fac unii copii) sau să le dea la schimb (cum făceam și noi).
Pe lângă cele 2 sendviș-uri aș pune 1-2 mere / pere sau ce alte fructe îi mai plac, și apă carbogazoasă Borsec desigur (pentru Calciu și Magneziu). Aș mai pune poate un iaurt / un kefir dacă îi place.
✅ CHEIA E LA SOMNIC
Aș face tot posibilul să culc copilul cât mai devreme posibil (între 20:00 și 21:00) ca să doarmă suficient și să se trezească devreme fresh.
Dacă se trezește devreme crește probabilitatea să aveți timp de mic dejun. Ouă musai, brânză, cașcaval, zefir, șuncă, bacon.
Poți să plusezi cu un: „După ce mănânci xyz primești și un baton de proteine pe drum”. Poate.
Acum nu toți au bani de batoane.Nu sunt nicidecum musai, sau ceva. Dar dacă ai bani de covrigi, alte dulciuri, țigări și băutură, cred că găsești bani de un baton de proteine pentru copil. E 4.99 la Lidl.
✅ REGULA PÂINII
Cred că ar fi foarte important să stabiliți în casă că pâinea este exclusiv pentru sandvișurile de dimineață. La prânz ciorbă și felul 2 fără pâine. Seara la fel.
Sigur că în alimentația copiilor poate să se strecoare un orez, un cartof, niște paste.
Energia din aceste alimente va fi preluată de corp și folosită pentru creștere. Problema sunt dulciurile, sucurile cu zahăr, fresh-urile.
Noi în casă nu gătim orez, cartofi sau paste. Copiii mănâncă la școală aceste alimente. Acasă avem omlete, ciorbă și/sau felul 2.
✅ ÎN WEEKEND
Dar în weekend dacă mâncăm în oraș undeva avem un proces pe care îl urmăm:
„După ce mănânci șnițelul / ciorbă / cașcaval pane / mici / carne / pește / ficăței poți să mănânci cât piure vrei.”
Traducere: după ce mănânci cărămizile poți să mănânci câtă energie (curată) dorești.
🏆 PRO Tip: nu cumpărăm niciodată cartofi prăjiți / mergem pe piure.
✅ REGULA DESERTULUI
Nu comandăm niciodată la restaurant desert. Niciodată. La restaurant mergem să mâncăm, nu să ne distrăm cu mâncare.
Când vrem desert mergem separat și mâncăm o înghețată sau împărțim un ecler la 3.
Când vrem desert mergem și mâncăm ceva fin, rafinat, deosebit. Nu comandăm papanași prăjiți în același ulei de motor în care sunt prăjiți și cartofii. E de porc.
✅ DISTINCȚIA
Copiii mei știu să facă distincția dintre mâncare și desert. Ciorbă și felul 2 reprezintă mâncare.
Pizza și paste reprezintă desert, iar dulcele rafinament.
De exemplu, câteodată după ce mâncam mâncare mergem „La George” și împărțim o jumătate de pizza la 3. (Este ca un desert.)
Alt exemplu, de 2x pe an mergem la restaurantul NOR. De ziua mea și de ziua lor.
Cu o lună înainte copii îmi spun că vor să mergem acolo ca să mănânce paste. Ei știu că pastele reprezintă desert.
Ca ei să poată să facă diferența între mâncare și desert este important ca tu să poți face această distincție. Și apoi să-i înveți și pe ei.
✅ NEGOCIAZĂ
Negociază cu ei întotdeauna:
„DUPĂ ce mănânci ciorba / felul 2 / ficăței / omletă (ce vrei tu) mergem împreună și mâncăm paste / pizza / popcorn (ce îi place lui).”
Cu Eric este simplu:
„DUPĂ ce mănânci chiftele de hamburger mănânci cât mango congelat vrei.”
I-am repetat de atâtea ori încât el spune singur: „După ce mâncăm X mergem să cumpărăm mango, bine?”
Strategia asta este atât de bună încât chiar ei o folosesc cu mine:
„DUPĂ ce termini acolo pe laptop îmi citești toată cartea / facem lego, bine?”
Nu am cum să răspund decât afirmativ. Ei știu că „după” reprezintă un proces, este ca o promisiune.
✅ PROBLEME
Problema e că la prânz copilul va mânca din noi pâine cu ciorbă, pâine cu pilaf samd.
Problema este că după ce copilul primește dulce la grădiniță / scoală părinții / bunicii le dau dulciuri în plus.
Problema în esență nu este mâncarea cu pâine, cartofi sau orez. Problema întotdeauna au fost dulciurile, sucurile, fresh-urile.
Da, dulciurile, în special cele „sănătoase” făcute în casă sunt o problemă.
✅ „DULCE SĂNĂTOS FĂCUT ÎN CASĂ”
Am boală pe „tăvile de prăjituri sănătoase făcute în casă”. Nu cred că este nimic sănătos cu prăjiturile făcute în casă.
Prăjiturile făcute în casă sunt 90% zahăr, făină ulei / unt.
Problema majoră este că se face O TAVĂ de prăjituri care stă pe masă / în frigider.
O TAVĂ de prăjituri care trebuie mâncată. Pentru că „e păcat să arunci mâncare.”
Sigur că față de dulciurile gunoi de duzină de la supermarket-uri o prăjitura făcută în casă este mai curată deci „mai sănătoasă”. Dar nu este mai puțin calorică în niciun caz.
✅ REGULA DE AUR
Problema cu dulciurile făcute în casă este frecvența crescută și cantitățile foarte mari.
Avantajul de a mânca o prăjitură în oraș este frecvența redusă (o dată pe săptămână) și cantitatea redusă (o prăjitură are 100-200g).
O cofetărie care se respectă va folosi doar ingrediente naturale. Și există deja suficiente patiserii / cofetării cu ștaif care au produse fine.
Mai bune, mai delicioase și mai rafinate decât vom putea face noi în casă vreodată.
Pur și simplu noi nu gătim niciodată nimic dulce în casă. Mergem și mâncăm în oraș. Facem dintr-o prăjitură o experiență gastronomică.
Mie așa mi se pare că ar fi ok educația alimentară la oraș în relație cu cei mici. Poate greșesc. Aștept să-mi spuneți cât de exagerat sunt. Sunt pregătit.
Dar stai, comentariile sunt rezervate doar celor care plătesc abonamentul. Vrei să îmi spui că sunt exagerat? Te provoc! Activează abonamentul Substack. E 35 de lei / lună.
✅ SOMNUL ESTE DUMNEZEU
Nu ratez nicio ocazie să repet ca o moară stricată.
Somnul devreme este extrem de important pentru creștere dpdv hormonal pentru copii dar și pentru un sistem imunitar feroce.
În plus, când culci copiii într 20:00 și 21:00 ei se vor trezi automat mai devreme.
Dacă te culci și tu cu ei, te trezești la 5 fresh, bei cafea, trimiți e-mailuri, citești ceva.
Ești pregătit/ă să storci maxim din acea zi pe toate planurile. Când copiii se culcă devreme, automat se trezesc mai devreme și AU TIMP SĂ MĂNÂNCE până să-i duci la școală.
✅ VITAMINA D3
Și dacă tot te-am prins, profit de ocazie să îți reamintesc despre importanța capitală a vitaminei D3.
Ar fi excelent să le faci și lor analiza vitaminei d3 și să te asiguri că au un nivel un pic peste 50 ng/mL.
25-OH-D se numește analiza. Mai jos poți să citești despre câte unități de vitamina D3 să-i dai în funcție de greutate dar și ce supliment folosesc eu pentru Eric și Bea.
Vrei să citești fără să plătești?
E simplu: 👉 CLICK 👈