Nu știu alții cum sunt dar eu... Nu am reușit până acum să aștern pe foaie povestea mea.
Poate crezi că este ciudat, însă nu m-am gândit că ceea ce mi s-a întâmplat mie ar putea vreodată să influențeze într-un fel pe altcineva.
Totuși, am realizat că în permanență putem învăța de la ceilalți. De fapt o facem zi de zi fără să ne dăm seama.
Dacă tu crezi că povestea ta nu este importantă cu siguranță te înșeli, așa cum am făcut-o și eu.
Pentru că eu îți voi spune ce mi s-a întâmplat, dar mai ales cum am trăit acele momente, aș avea rugămintea ca și tu să îți prezinți povestea în comentarii reușind astfel a ne cunoaște.
Abia aștept să te cunosc!
✅ O SCHIMBARE
În octombrie 2017, fix când am împlinit 35 de ani, am decis că este momentul pentru o schimbare.
Aveam două fetițe mici și efectiv nu puteam să fac față cerințelor de părinte. Nu mă mai puteam lega normal nici la șireturi.
Nu era ca și cum nu mai încercasem așa ceva în trecut. De mic am fost grăsuț, cam singurul gras din curtea școlii.
În timp m-am obișnuit cu asta, iar toată lumea îmi cânta în strună pentru că aveam astm bronșic și nu puteam face efort fizic ca ceilalți copii.
Să nu crezi că nu am încercat să mă adaptez. Deși eram scutit la sport eram de fiecare dată portar când băteam mingea.
Râvneam să iau mingea, să alerg spre poartă și să înscriu. Am încercat de câteva ori, dar mi se tăia oxigenul pe la jumătatea terenului.
Nu îmi plăcea ideea că sunt limitat și oricum nu înțelegeam de ce eu sunt grasul din echipă.
Dacă erai gras aveai măcar avantajul că erai mai mare decât ceilalți și teoretic inspirai teamă. Le era peste mână să se dea la tine sau ceva.
Cum însă toți știau că am astm, iar dacă încercam să alerg 5 metri deja începeam să gâfâi, aveam acest mic avantaj anulat.
Am încercat însă să excelez pe alte planuri și am reușit întotdeauna să fiu... silitor. Practic eram tocilarul fără premiu.
De fapt, dacă îmi aduc bine aminte, premiul III a fost întotdeauna al meu până în clasa a IV-a când, am luat o mențiune.
Nu am fost bătăios niciodată, tocmai pentru că m-am simțit tot timpul inferior într-un fel, și am preferat să îmi fac treaba din umbră. Poate că totuși a fost un avantaj.
Nu se așteaptă nimeni la lucruri grandioase de la tine, dar atunci când ele se întâmplă lumea te apreciază și mai mult.
Una e să dea Ronaldo 3 goluri într-un meci și alta e să dea Bănel...
✅ ÎNCERCĂRI
Anii au trecut și în adolescență aspectul de gras s-a diminuat ... un pic. Pun asta pe seama faptului că și astmul s-a ameliorat odată cu intrarea în adolescență.
Îmi aduc aminte că am reușit la un moment dat să calc și pe la sală.
După 2 zile de sală stăteam la un semafor și dintr-o dată am căzut efectiv în genunchi. Aveam o febră musculară atât de puternică încât nu am mai reușit să mă țin pe picioare.
Unde mai pui că eram și cu prietena de atunci lângă mine. Să nu credeți că s-a gândit că o cer de soție sau ceva, deși am încercat să fac eu o glumă ca să dreg busuiocul.
Eram mult prea tineri și tocmai ne cunoscusem, deci gluma nu a ținut. A trebuit să recunosc faptul că eram idiot și am mers la sală fără să știu în ce mă bag.
Dar să ne depărtăm un pic de penibilitate și să trec la subiect.
Am început să citesc mai mult și evident că am căutat soluții, atât cât putea înțelege mintea unui adolescent.
Am fost așadar pe rând vegan, apoi vegetarian, am mâncat un an de zile numai alimente crude, am făcut fasting prelungit și evident că am încercat zeci de diete.
Cred că îți dai seama că de-a lungul timpului kilogramele s-au dus și au revenit la loc de nenumărate ori.
Totuși, în 2017 ceva din mine a spus că acum nu este vorba numai despre mine, ci și despre copiii mei.
Ce exemplu le-aș fi putut da eu dacă oboseam chiar și când mă ridicam de pe scaun?
Aveam însă o problemă majoră. Cum să ajung la miezul problemei?
✅ CU CE SE MĂNÂNCĂ?
Niciun nutriționist nu reușise să mă ajute, deși am consultat câțiva. De fiecare dată primeam aceleași meniuri pe care reușeam să le respect maxim 2-3 săptămâni.
M-am întors la citit. Și am citit în scurt timp câteva cărți, dar în același timp am dat și peste pagina de facebook Body Engineering.
Toate cărțile citite nu îmi aduseseră atâta informație prezentată într-un mod atât de simplu cum a făcut-o Valentin.
Am început să aplic ce spunea el și am văzut că lucrurile funcționează fără efort. Păreau sustenabile...
Nu am vrut însă să mă înscriu în program.
Am ezitat datorită experiențelor cu nutriționiștii din trecut, dar și datorită deciziei de a descoperi de fapt care poate fi soluția unei probleme ce mă chinuia din copilărie.
Înțelesesem atunci deja că nimeni nu deține adevărul absolut, nici măcar Valentin.
Cu toate acestea, am dorit să îl cunosc și am participat la un seminar cu prezență fizică. A fost prima interacțiune dintre mine și cel ce avea să devină mai târziu mentorul meu.
Cu doar câteva fraze pe care le-am schimbat în intervalul a 5 minute am reușit să trec de blocajul în care mă aflam.
”Vezi ce faci cu brânzeturile...” cam la atât s-a redus mesajul.
Atunci am realizat că Valentin pare să fie unul dintre puținii oameni care chiar mă pot ajuta să descopăr cu adevărat soluția pe care o căutam.
✅ IMPLICARE
Și pentru că deja aveam rezultate (după 8 luni de zile scăpasem deja de 15 kilograme), dar și pentru că studiasem intens în această perioadă, am decis să îl contactez pe Valentin și să îl întreb dacă nu cumva îmi poate da o șansă să învăț și mai multe și să ajung să activez chiar eu în domeniu.
Eram cu adevărat decis să fac o schimbare, de data aceasta nu pentru mine, ci pentru ceilalți care au trecut prin experiențe similare și de ani de zile nu reușeau să găsească soluția ce le putea face viața normală.
De-a lungul anilor am învățat cât de important este să fii alături de oamenii care au succes, care chiar pot face o diferență.
Și nu m-am înșelat. Valentin mi-a acordat șansa de care aveam nevoie. M-am înscris imediat la un curs de specializare pentru a putea avea o diplomă prin care pot activa în domeniu.
A fost doar o formalitate, având deja suficiente cunoștințe în domeniu. A fost însă și o experiență prin care am reușit să îmi explic eșecul meu în relațiile avute cu nutriționiștii de la care am căutat ajutor în trecut.
Au urmat luni întregi de practică intensă și lucrul cu oamenii înscriși în programul Body Engineering.
Am învățat mult mai multe lucruri din practică decât am învățat din cărți.
Am învățat de asemenea că în orice domeniu este nevoie de o permanentă actualizare și perfecționare.
✅ PERFECȚIONARE
Simțeam că unele lucruri îmi lipsesc. Pentru două domenii cruciale ce sunt parte din soluție, somnul și mișcarea, cunoștințele mele erau limitate.
Cum aș fi putut oferi soluția completă în aceste condiții?
Pentru că era nevoie rapid de a acumula informații în aceste două zone, am decis să mă înscriu la unul dintre puținele cursuri despre managementul somnului existente la noi în acea perioada, un curs oferit de Bogdan Bănculescu.
Cursul lui Bogdan a fost atât de bun încât, în doar o lună de zile, am reușit să înțeleg bazele.
✅ TOP
Rămăsese însă un domeniu esențial în care informațiile pe care le aveam nu numai că erau insuficiente, dar cele care existau erau atât de confuze încât nu știam dacă ceea ce fac este bine sau nu.
Pe Florin Preuteasa l-am întâlnit tot la Body Engineering și tot la un seminar cu prezență fizică, unde am învățat să fac corect o genuflexiune.
Conceptul promovat de el, Test2Fit, a lăsat o amprentă puternică asupra mea, mai ales prin prisma rezultatelor pe care le-am înregistrat.
Florin mi-a arătat o formulă de antrenament eficientă și m-a ajutat să trec peste momentele cheie, momente în care cu siguranță că aș fi renunțat dacă nu aș fi avut suportul lui.
Florin este poate unul dintre cei mai experimentați antrenori personali din România și cel care m-a inițiat în tainele efortului fizic.
Dar una era ce știa Florin și alta ce știam eu. Una era să mă pot ajuta pe mine și alta să pot ajuta eu pe alții.
Am decis așadar să mă înscriu la unul dintre cele mai bune cursuri pentru antrenori personali din lume, organizat de Menno Henselmans.
Menno este un cunoscut lector, scriitor, cercetător și practicant de origine olandeză în domeniul nutriției și fitness-ului ce a conceput acest curs în care sunt expuse, în mod științific, dar și practic, abordările necesare pentru implementarea unui program particularizat.
Eu și Valentin alături de Menno Henselmans la Convenția Antrenorilor Personali din România (15 iunie 2024)
De-a lungul unui întreg an am reușit astfel să analizez sute de studii și să aflu în detaliu tainele efortului fizic controlat, dar și să aprofundez informațiile pe care deja le aveam în domeniul nutriției.
Eforturile pe care le-am făcut în această perioadă au dat roade și, după susținerea unui examen destul de dificil, am reușit să îmi fac un frumos cadou pentru vârsta de 37 de ani obținând titul de Henselmans Certified Personal Trainer.
Este o certificare pe care am apreciat-o extrem de mult pentru că drumul care m-a adus la obținerea ei a constituit un important pas pentru mine în definitivarea cunoștințelor și încrederea că în sfârșit pot oferi un suport adecvat celor care au nevoie de el.
Abia acum, când scriu aceste rânduri, conștientizez ce progres extraordinar am putut avea în doar 2 ani de zile și cât de puternici putem fi atunci când ne propunem cu adevărat ceva.
Nu am reușit niciodată să privesc detașat acest proces, însă acum, având toate etapele înșirate conștientizez progresul avut.
✅ DECLINUL
Dar lucrurile erau prea frumoase și am învățat că viața nu îți oferă prea multe momente de respiro.
Colaborarea cu Body Engineering a reprezentat până de curând cel de-al doilea job pe care îl aveam. Unul izvorât din dorința mea puternică de a putea ajuta și pe ceilalți.
De fapt, toată viața am fost inginer, lucrând în telecomunicații, în cadrul mai multor companii, unele mici, altele mari.
În ultimii 6 ani, practic de când am început și colaborarea cu Body Engineering, am lucrat într-un domeniu foarte interesant din IT, mai precis în IoT (Internet of Things).
Pandemia a venit cu schimbări pe toate planurile. Programul Body Engineering a fost mutat integral on-line, iar eu am fost nevoit să aloc mult mai mult timp îndeplinind sarcinile de pe proiectul IoT în care eram angrenat.
Am pierdut practic contactul cu comunitatea Body Engineering, iar asta s-a tradus automat într-un declin evident pe care l-am avut pe toate planurile: somn deficitar, stres major, mâncat haotic.
Antrenamentele epuizante de 90 de minute pe zi pe care încă încercam să le duc la bun sfârșit nu erau corelate cu capacitatea de recuperare a organismului, lipsa somnului și stresul foarte mare.
În consecință, sistemul imunitar a clacat și am aflat asta doar când am descoperit la medic că mă confrunt de fapt cu o infecție urinară.
Vestea a fost devastatoare pentru mine. Credeam că mișcarea mă va ajuta să fac față întregului amalgam de lucruri negative care mi se întâmplau. Însă, din păcate, a fost exact pe dos. Efortul fizic exagerat mi-a săpat și mai adânc groapa.
Am decis deci să fac o pauză, să reușesc să îmi refac sistemul imunitar.
O pauză a însemnat însă întreruperea rutinei, a obiceiurilor care m-au ajutat să slăbesc să să mă mențin la o greutate bună timp de 2 ani.
Am reușit astfel performanța de a acumula din nou kilograme în plus. De la mijlocul anului 2020 până în noiembrie 2022 aveam un plus 15 kg pe cântar, care ar fi fost mult mai multe dacă nu aș fi avut avantajul lucrurilor învățate și al masei musculare acumulate.
Am experimentat exact efectul pandemic despre care povestește Valentin aici. (CLICK)
✅ THE COME BACK
Retras în bârlogul în care îmi lingeam deja rănile de 2 ani și îmi plângeam de milă, în noiembrie 2022 am fost chemat din nou „la arme” de Valentin și nu am avut nevoie de un imbold prea mare.
Dorința mea de a ajuta s-a menținut la fel de mare, iar de această dată perspectivele păreau și mai mari.
Am șters deci praful de pe cărțile din bibliotecă și am revenit la treabă imediat. În doar 5 luni am scăpat de 20 de kilograme de care nu aveam nevoie și am reușit să mai învăț ceva.
Performanța nu ar fi fost posibilă fără aditivul suplimentar numit ”mers pe jos”.
De fapt, după această experiență, am încercat să sumarizez lecțiile noi învățate aici. (CLICK, CLICK, CLICK)
Mi-am dat seama că sunt un om normal, cu două job-uri, familie, copii, responsabilități, iar orice tentativă de a nega asta și a mă transforma într-un instructor de fitness cu un aspect de revistă (ceva ce îmi doream în 2019) este o luptă pe care am pierdut-o deja.
Este o luptă pe care și tu este foarte posibil să o fi început sau poate ți-ai dori să o începi fără să știi de fapt că nu ai nicio șansă.
Și nu pentru că nu ai avea voință, ambiție, putere, răbdare sau perseverență. Niciuna dintre aceste calități nu te poate ajuta să devii ceva ce nu trebuie să fii.
Nu trebuie să ai un corp de fotomodel.
Nu trebuie să investești 2 ore zilnic într-un antrenament intens pentru a-ți atinge potențialul muscular maxim.
Nu trebuie să te înfometezi sau să recurgi la tot felul de diete.
Nu trebuie să participi la maratoane sau triatloane.
Trebuie doar să ai o stare de sănătate suficient de bună, să arăți decent, să poți să joci un fotbal, tenis, baschet din când în când și să te bucuri de viață în întregime fără să investești o mare parte din timpul tău pentru a avea aceste rezultate.
Mănâncă normal (ciorbă și felul doi), dormi bine, mișcă-te un pic (mergi pe jos) și fă zilnic 10 minute de efort fizic controlat pentru a avea o asigurare că vei putea ajunge la o vârstă suficient de înaintată la care te vei putea juca cu strănepoții tăi.
✅ I AM HERE TO STAY
Întotdeauna am considerat că ar trebui să profităm de experiențele pe care le avem fie că sunt plăcute, sau mai puțin plăcute.
Am încercat să privesc tot ceea ce mi se întâmplă ca o lecție din care să pot învăța câte ceva.
Pentru că îmi doresc foarte mult ca și tu să ai succes și să ajungi să îți îndeplinești obiectivele te invit să ne lași în comentarii povestea ta și să ne spui cum crezi că te putem ajuta.
✅ HAI SĂ NE CUNOAȘTEM
Dacă vrei să ne cunoaștem și personal urmărește-ne și fii pe fază pentru următorul seminar cu prezență fizică pe care îl vom organiza.
Până acum cele două seminarii din 2024 (27 ianuarie si 30 martie) s-au bucurat de un real succes.
Te aștept alături de Valentin la următorul seminar.
Dacă din orice motiv nu vei reuși să ajungi dar îți dorești să obții rezultate rapide vreau să știi că pot fi oricând alături de tine. Ai următoarele variante:
Nu sta pe banca de rezerve!
Let’s do this!