De multe ori oamenii se confruntă cu adevărate enigme atunci când vine vorba de managementul greutății.
Situația este și mai tristă atunci când se prezintă la un specialist și lucrurile devin și mai confuze.
După ce am intrat în programul Body Engineering (acum 6 ani) mi-am dat seama, de fapt, că am ajuns exact unde trebuie.
Doar după 15 ani de căutări am reușit să ajung la un specialist care sa mă poată face să înțeleg ce am de făcut.
Din păcate mulți dintre cei care au nevoie cu adevărat de ajutor ajung la specialiști care le oferă in maxim 10 minute un meniu, câteva măsurători și îi trimit acasă să facă treabă.
Cei mai motivați se întorc cu rezultate bune o săptămână, două, trei, apoi renunță.
După primele 4-5 săptămâni de cântărit mâncarea și mâncat la ore fixe cei mai mulți își pierd motivația, deși au progres.
Nu-i așa că este dificil să respecți un protocol care nu îți place și pe care nu îl înțelegi?
Este ca și cum ai fi în armată. Primești ordine și nu te interesează altceva decât să le execuți.
Nu degeaba sunt școli de elită care te învață cum poți face asta cât mai bine posibil.
Trebuie să îți spun de la bun început că trucurile pe care ți le voi împărtăși te vor ajuta să faci restricție calorică și să vezi rezultate excelente pe cântar.
Dacă le vei aplica pe termen lung, și nu doar în cadrul unei ”diete”, îți vor aduce beneficii multiple.
✅ TERMODINAMICĂ
De fiecare dată când cineva îmi spune că face totul ca la carte și totuși nu vede progres îmi dau de fapt seama că nu a reușit să ajungă să înțeleagă cum poate face restricție calorică.
Teoria o știm cu toții: ca să fim în deficit caloric este nevoie ca energia preluată din alimentație să fie mai puțină decât energia pe care o ardem.
Așadar când cineva face mișcare și nu slăbește este clar că problema este în cealaltă parte a ecuației.
👉 Despre motivele pentru care te îngrași a scris deja în detaliu Valentin: CLICK
✅ PRACTICA NE OMOARĂ
Cel mai probabil cei care fac multă mișcare dar totuși nu slăbesc sau chiar se îngrașă, nu realizează că ingerează mai multă energie din alimentație decât utilizează corpul lor, indiferent de cauza din spate pentru care acest fenomen are loc.
”Dar eu mănânc extrem de puțin, fac și mișcare și totuși nu reușesc să slăbesc.”
Cu siguranță de multe ori există mici detalii care sunt trecute cu vederea în alimentație, dar care, pe termen lung, pot face diferența.
✅ SUPER SĂNĂTOS DAR CALORIC
”Cam ce ai mâncat azi la micul dejun?
La micul dejun am mâncat o budincă de chia cu un pumn de migdale, o jumătate de avocado și câteva semințe crude bio de floarea-soarelui.”
Perfect! Tocmai ai utilizat unele dintre cele mai sănătoase dar dense energetic alimente de pe planetă.
Aceste alimente ar trebui consumate numai într-un context special ca ”desert”, altfel îți vor impacta cu siguranță procesul de slăbit.
🏆 PRO Tip 1: asigură-te că la fiecare masă ai suficiente proteine și legume pentru a oferi atât sațietate cât și densitate nutritivă corespunzătoare cu calorii minime.
Nu trebuie să uiți deci că nu toate alimentele perfect sănătoase pot ajuta într-un proces de slăbire.
Brânzeturile, alunele, nucile, semințele, avocado, ciocolata neagră, fructele uscate, mierea, untul, uleiul de măsline și multe alte alimente sănătoase sunt din păcate și foarte calorice și vor face restricția calorică greu de realizat, dacă nu imposibil.
Iar faptul că sunt bio nu le face mai puțin pline de energie (calorii).1
Tratează-le așadar ca pe un desert și consumă-le doar ocazional!
👉 Poate o să te ajute ghidul nostru nutrițional: CLICK
🏆 PRO Tip 2: dacă vrei să afli exact conținutul caloric al unui aliment pentru a decide dacă îl poți include sau nu în alimentația ta poți verifica acest lucru pe www.cronometer.com.
Caută întotdeauna alimente din bazele de date NCCDB sau USDA întrucât sunt baze de date de încredere cu multe detalii și pentru partea nutritivă.
✅ FĂRĂ CHIMICALE
Te sperie multitudinea de substanțe din componența produselor din supermarket, pline de E-uri și alte substanțe chimice necunoscute, și din acest motiv prepari dulciuri pentru copii numai în casă din ingrediente naturale?
Cred ca a venit momentul să afli că și alimentele ”naturale” sunt alcătuite tot din substanțe chimice, iar unele dintre ele sună extrem de ”periculos”.
Ce-ai zice dacă ai arunca o privire pe compoziția bananelor, afinelor sau căpșunilor?
Nu-i așa că parcă nu ai mai mânca nimic?
Nu este însă nimic extrem de ”periculos” în alimentele comercializate.
Sigur că a consuma un dulce preparat în casă elimină ingerarea unor substanțe utilizate în producția la scară industrială.
Dar organismul nostru este echipat cu tot ce trebuie pentru a procesa și elimina unele substanțe de care nu are nevoie, atâta timp cât ele sunt prezente în aceste produse în limitele reglementate de autoritățile competente.
Știu că o să îmi sară în cap toate mămicile însă realitatea este cu totul alta.
Faptul că un preparat dulce este pregătit în casă nu îl face mai puțin caloric sau mai sănătos.
De fapt marea problemă este că aceste produse conțin prea multă energie incompatibilă cu noul nostru stil de viață sedentar rezultatul fiind obezitatea corelată cu o multitudine de afecțiuni.
Ca să înțelegi de ce nu există nici o diferență între zahărul industrial și mierea naturală spre exemplu, tot ce îți pot spune este că organismul descompune prin digestie toate alimentele în componente mai mici pe care le poate folosi apoi după propriile nevoi.
Mierea, siropul de agave sau siropul de arțar sunt aproape la fel de calorice ca și zahărul, iar corpul tău va folosi glucoza și fructoza din compoziția lor în mod identic.2
Nu există niciun mecanism magic care să facă caloriile din miere și siropurile ”sănătoase” să dispară. După digestie corpului nu îi pasă că glucoza a provenit din miere, sirop sau zahăr. O va utiliza la fel, iar dacă este în exces o va transforma în grăsime și o va depune.
Înțelegi acum că o prăjitură Alka din magazin este la fel de calorică ca și o prăjitură făcută în casă ?
Și că același principiu se aplică pentru orice alt aliment preparat în casă comparativ cu unul din magazin (pâine, biscuiți, budinci, etc.) ?
Un pericol și mai mare vine din faptul că acasă există obiceiul de a pregăti o tavă întreagă de prăjituri spre exemplu care va sta în casă și va trebui mâncată.
🏆 PRO Tip 3: în loc să prepari dulciuri în casă mult mai degrabă creează-ți un obicei din a savura ocazional un desert super bun la cea mai bună cofetărie, gelaterie sau patiserie pe care o știi.
Cu siguranță șansele să mănânci o tavă întreagă de prăjituri la cofetărie vor fi foarte mici. Dacă decizi să și faci o plimbare pe jos până acolo lucrurile vor sta cu atât mai bine.
✅ ALIMENTAȚIA ESTE CHEIA
Vei spune că mănânci două SALATE pe zi și totuși nu vezi progres pe cântar.
Nu realizezi însă că, dacă ai adăugat la ea cel mai sănătos ulei extravirgin de măsline și ai pus brânză bio pentru consistență, ai adaugat deja suficientă energie pentru încă o masă completă.
🏆 PRO Tip 4: pentru a reduce cât mai mult densitatea calorică a salatelor poți utiliza un spray cu pulverizare fină pentru ulei și o brânză cu conținut scăzut de grăsime.
Ai putea economisi astfel cel puțin 500 de calorii dintr-un foc, adică echivalentul a două ore de mers pe jos.
Adori CHIFTELELE și le prepari frecvent în casă din cele mai bune ingrediente, dar totuși simți că ceva nu merge bine în pocesul de slăbit, deși mănânci keto?
Sigur că o mare parte din uleiul în care sunt preparate chiftelele se va impregna și va fi consumat. Automat vei adăuga multă energie la o singură masă, ori nu-ți dorești asta nu-i așa?
🏆 PRO Tip 5: poți utiliza un cuptor Air Fryer pentru a prepara chiftelele. Pe lângă faptul că nu vor mai conține o parte din uleiul folosit în procesul de prăjire, o mare parte din grăsimea conținută de carnea tocată din consistența lor se va scurge în cuva specială a friteuzei.
Vei scăpa astfel de multă energie și vei reuși să faci restricție calorică așa cum de altfel îți dorești.
👉 Despre Airfryer a scris și Valentin aici: CLICK
Ai făcut dovlecei la cuptor și obișnuiești să îi mănânci cu un SOS DIN IAURT grecesc cu usturoi.
Super! Însă un iaurtul grecesc bun conține extrem de multă grăsime, adică multă energie, deloc indicat pentru restricția calorică.
🏆 PRO Tip 6: în loc de iaurtul grecesc poți folosi…
Vrei să citești fără să plătești?
E simplu: 👉 CLICK 👈