Simplu, pentru că mănânci mai multă energie decât corpul tău are nevoie.
Prefer să folosesc în locul caloriilor cuvântul energie. Cumva caloria mi se pare că are o conotație negativă.
✅ ENERGIE…?
Energia solară este captată de plante prin fotosinteză și transformată în energie chimică (glucoză, fructoză, amidon, uleiuri).
Energie din plante:
amidonul din orez, făină, cartof, porumb;
glucoza și fructoză din fructe;
ulei din măsline, nucă de cocos, alune, semințe, nuci.
Animalele erbivore consumă energia din plante și stochează tot ce este în plus pentru iarnă în celulele de grăsime.
Energie din animale:
slănina de porc;
partea de grăsime din costiță / bacon;
grăsimea din pește;
untura, untul.
Animalele carnivore consumă energia din animale și stochează tot ce este în plus pentru iarnă în celulele de grăsime.
Homo sapiens este omnivor, consumă atât plante cât și animale (cu energie) și stochează surplusul de energie pentru iarnă.
✅ IARNA…?
De milioane de ani animalele au căutat să acumuleze cât mai multă energie vara pentru a avea surplus pentru iarnă când e mai puțin mâncare sau deloc.
Vezi exemplul ursului. Fiind mare și greoi nici vara nu poate vâna darămite iarna cu zăpezi de 2m…
Practic singura soluție este să acumuleze cât mai multă energie primăvara - vara - toamna și apoi să hiberneze câteva luni (fasting).
Desigur „iarna” pentru animalele domestice (inclusiv homo sapiens) nu mai vine… De acolo o parte din problemă.
✅ BEAR DIET
Vara, dieta ursului brun este formată 80% din fructe. Exact, îndrăznește să crezi, fructele naturale sălbatice de pădure bio organice îngrașă. 😱
De ce îngrașă? Pentru că au captat energie solară, au transformat-o în energie chimică (glucoză și fructoză) iar ursul le consumă „în exces”.
Ficatul ursului transformă glucoza și fructoza din fructe în grăsime (trigliceride) care apoi sunt trimise în celulele de grăsime (adipocite) pentru a fi depozitate pentru perioada de hibernare.
Când hibernează, trigliceridele din adipocite sunt eliberate, sunt descompuse în glicerol (glucoză) și acizi grași și sunt trimise către organe. (Ursul slăbește)
Grăsimea din rezerve asigură un flux energetic suficient pentru funcționarea organelor și pentru menținerea temperaturii.
Ursul acumulează vara din mediu energie solară (ca o baterie) pe care o eliberează iarna înapoi către mediu (sub formă de căldură) exact ca o baterie (biologică).
✅ TERMODINAMICA
Primul principiu al termodinamicii spune că energia nu poate fi creată sau distrusă. Energia doar se poate transforma dintr-o formă în alta la nesfârșit.
Adică: energie solară -> energie chimică în plante și animale (carbs / fats) -> energie stocată în corp (glicogen / grăsime) -> energie eliberată de corp (ATP / căldură spre mediu).
✅ PRIMUL PRINCIPIU
Practic primul principiu al termodinamicii pentru metabolism spune clar și răspicat:
„Dacă ai mâncat energie și nu ai consumat-o prin lucru mecanic (efort fizic, sport, dat la sapă, mers) atunci acea energie va rămâne depozitată în corp”.
Practic grăsimea (energia stocată în corp) este pur și simplu diferența dinte energia mâncată și cea consumată prin efort fizic.
Te-ai îngrășat pentru că mai multe zeci sau sute de zile ai mâncat un pic mai multă energie decât corpul tău a avut nevoie și ai fost un pic mai sedentar.
Ca să slăbești va fi nevoie câteva zeci sau sute de zile să te miști un pic mai mult și să mănânci un pic mai puțin. Mai puțină energie, nu mai puțină mâncare.
✅ TOARNĂ-ȚI O VAZĂ
Toarnă-ți o cafea să te învețe băiatu` cum să slăbești fără să numeri calorii, fără să cântărești mâncarea, să mănânci la ore fixe sau să faci vreodată foamea.
Promisiunea mea fermă este că o să te ajut să îți creezi un sistem de alimentație prin care să faci deficit energetic, să slăbești și să te menții toată viața mâncând la fiecare masă până te-ai săturat.
Suntem vestiți că la Body Engineering cititul slăbește. Abonează-te să citești în continuare. Îți promit că vei avea ROI 100x. 👇
✅ NATURAL ȘI SĂNĂTOS
Aș dori să mai adaug ceva: nu contează cât de curată sau „murdară” este sursa energiei.
Două pateuri slinoase îngrașă la fel de mult precum niște ulei de măsline turnat „cu sticla” în salată. (Dacă acele calorii sunt în plus față de necesarul energetic zilnic al persoanei respective.)
O salată de roșii în care ai turnat ulei de măsline din creta (cu sticla), ai pus 200g de telemea „de la stână” și un avocado BIO din Peru îngrașă la fel de mult precum o felie mare de tort plin de făină, zahăr și margarină.
Vrei să citești fără să plătești?
E simplu: 👉 CLICK 👈