A început sezonul rece și odată cu el apar și răcelile, virozele sau infecțiile respiratorii.
✅ FRIGUL ȘI VIRUȘII
Frecvența acestor afecțiuni crește în sezonul rece pentru că, dacă te expui la frig, sistemele de apărare naturale ale organismului din tractul respirator superior sunt afectate negativ.1
Păi cum așa Cosmin?
Valentin este instructor Wim Hof și atâția ani a făcut băi în gheață, s-a expus la frig, a mers cu bicicleta în pantaloni scurți și tricou prin zăpadă, ne-a povestit despre toată experiența lui (CLICK) și tu vii acum și ne spui contrariul?
How dare you?
Expunerea la frig controlată aduce beneficii, așa cum de altfel a povestit și Valentin, însă adaptarea la un climat rece ar trebui făcută gradual.
În plus, expunerea controlată presupune expunere pentru timp limitat la condiții de frig.
De multe ori avem impresia că beneficiile aduse organismului de un stimul brusc, intens, de scurtă durată pot fi extinse dacă aplicăm același stimul la nesfârșit.
Dacă faci zilnic efort fizic intens timp de 20 de minute vei oferi mulți stimuli benefici pentru organism.
Găsești aici (CLICK) o formulă extrem de eficientă pentru cineva care vrea să facă trecerea de la sedentarism extrem la o viață cu un minim de activitate pentru un maxim de beneficii.
Dacă însă vei face același lucru timp de 10 ore într-o zi cu siguranță că te vei resimți, iar acest stimul va fi unul distructiv (de la inflamație exagerat de mare și febră musculară severă până la somn deficitar și poftă exagerata de mâncare).
Gândește-te cum te-ai simțit după o drumeție montană sau după o zi întreagă de mers pe jos într-o vacanță când de regulă 16 ore nu te ridici de pe canapea într-o zi.
La fel, dacă nu ești deja antrenat (obișnuit) cu frigul, cel mai probabil vei crește riscul de a răci.
✅ DE CE RĂCEȘTI?
Dar pentru a răci sunt necesare mai multe condiții.
În primul rând este necesar să ai contact cu virusul, iar asta se poate întâmpla doar dacă interacționezi cu o persoană deja purtătoare sau dacă nu te speli pe mâini.
De fapt, poarta principală de intrare a virușilor în organism este nasul, iar ultimele studii arată că o scădere a temperaturii din nas cu 5 grade poate înjumătăți răspunsul mecanismelor de apărare locale existente pentru prevenirea răspândirii virusurilor în restul corpului.2
O a doua condiție pentru a răci este ca sistemul tău imunitar să nu fie suficient de puternic pentru a putea opri virusul și a limita simptomele răcelii.
Se poate întâmpla fie dacă nu există condițiile necesare pentru susținerea unui sistem imunitar puternic, fie dacă organismul tău este nevoit să dea mai multe bătălii în același timp. În general dacă ai alte afecțiuni, inclusiv cronice, expunerea este mai mare decât în cazul persoanelor sănătoase.
✅ AUTO-MEDICAȚIE
Este adevărat că nu ar trebui să alergi la medic la primul semn de răceală, însă a practica auto-medicația, mai ales dacă există anumite simptome agravante, este periculos.
Nu uita că DOAR un medic te poate ajuta în situația în care starea ta de sănătate se deteriorează, orice sfat de pe internet putând fi nu numai inutil, dar de multe ori chiar periculos.
În consecință, înainte de a menționa despre câteva din lucrurile pe care le-ai putea face pentru întărirea sistemului imunitar, prefer să pun siguranța pe primul loc atrăgând atenția asupra câtorva lucruri importante.
✅ VIZITA LA MEDIC
În mod normal corpul tău ar trebui să poată lupta cu o răceală sau chiar cu o gripă (cauzate de viruși diferiți).
Totuși ar trebui să mergi la medic în cazul în care o răceală sau gripă se agravează și:
apar probleme de respirație;
deshidratare;
dureri puternice în piept;
febră mare sau care durează mai mult de 4 zile;
vărsături persistente și severe;
dureri puternice de cap;
leșin sau stare de leșin;
simptomele experimentate nu se ameliorează după 10 zile de la debutul apariției;
✅ ANTIBIOTICE
Antibioticele sunt total contraindicate în cazul unei răceli, fiind destinate combaterii infecțiilor bacteriene și nu virușilor.3
Nu numai că nu vor ajuta dacă le vei lua fără să consulți un medic, ci îți pot agrava condiția prin posibilele efectele secundare: probleme intestinale, stări de vomă, amețeli, eczeme, agravarea unor probleme cronice.
Un medic poate recomanda antibiotice doar dacă o răceală sau gripă se complică cu o posibilă infecție bacteriană, iar tipul de antibiotic va fi stabilit cel mai probabil în urma unor analize de laborator.
✅ PARACETAMOL/IBUPROFEN
Medicamentele care reduc febra, și care sunt eliberate de farmacii fără prescripție medicală, ar trebui utilizate doar în cazuri extreme.
Sigur că este mai ușor să iei paracetamol sau ibuprofen, să reduci febra și să îți vezi liniștit de viață. Însă cel mai probabil aplicând această metodă vei prelungi durata și severitatea răcelii sau gripei.4
În jurnalul medical al Asociației Medicilor din Noua Zeelandă spre exemplu (pagina 126), acest subiect este dezbătut în detaliu.5
Corpul crește temperatura pentru a limita dezvoltarea virușilor. Temperatura optimă de dezvoltare pentru virusuri este între 33 și 37 de grade Celsius. Peste 37 de grade replicarea devine ineficientă.
La o temperatură mai mare de 37 de grade organismul mobilizează mai eficient celulele sistemului imunitar pentru a ataca virușii.
✅ CUM FAC?
Ce crezi că poți face dacă te simți rău, îți curge nasul, te doare în gât, nu ai chef de nimic și poate ai si febră?
Doar dacă nu cumva trebuie să fugi din fața unui cataclism de proporții este momentul perfect să iei o pauză.
Cu siguranță ai pe cineva care te poate ajuta în aceste momente. Sunt clipele perfecte pentru a exersa arta delegării.
Timp de câteva zile tot ce ar trebui să faci este să stai în pat și să dormi cât mai mult. Nu degeaba companiile mari au câteva zile libere pe care le acordă angajaților în regim de urgență pe lângă orice zi de concediu menționată în contractul de muncă.
✅ ODIHNĂ MULTĂ
Este cu atât mai important să te odihnești în timpul zilei pentru că în general noaptea simptomele răcelilor sau gripelor tind să se amplifice și te vor împiedica să dormi cum trebuie.6
Cortizolul este un hormon secretat de organism pentru a stimula diferite procese. Dacă în timpul zilei nivelul cortizolului ar fi scăzut ți-ar fi greu să te trezești, ai fi într-o permanentă stare de somnolență.
Poate ai auzit de cortizol ca fiind hormonul stresului, însă rolul său este unul foarte important și doar păstrarea unui nivel ridicat pentru o perioada foarte mare de timp poate produce efecte nedorite. Altfel cortizolul ar trebui să fie ridicat în timpul zilei și scăzut în timpul nopții.
Cortizolul combate multe din simptomele negative ale răcelii sau gripei, drept urmare, în timpul zilei te vei simți mai bine, iar noaptea mult mai rău.
✅ COMBATEREA TUSEI
Tot în timpul nopții este foarte posibil să tușești mai mult datorită secrețiilor nazale care, din cauza poziției orizontale, ajung să se acumuleze la nivelul gâtului sau sinusurilor.
Pentru a preveni această problemă ar fi indicat să dormi într-o poziție în care capul este ridicat de câteva perne permițând mucozităților să se scurgă prin nas, fără a se mai strânge la nivelul gâtului sau sinusurilor.
Hidratarea este importantă pentru a menține mucozitățile cât mai fluide, de aceea încearcă să consumi suficientă apă pe toată durata zilei și chiar înainte de culcare sau în timpul nopții, dacă este posibil.
Am observat, în cazul fetițelor mele, care au experimentat de-a lungul copilăriei multe episoade cu răceli sau gripe, faptul că poziția potrivită în timpul somnului ajută foarte mult, permițându-le să se odihnească și în timpul nopții, grăbind astfel recuperarea.
✅ AEROSOLI
Tot în cazul fetițelor mele am observat că în situațiile cu nas înfundat și mucozități excesive ajută foarte mult aerosolii cu ser fiziologic simplu care curăță eficient nasul și sinusurile.7
Atunci când nu am avut la dispoziție ser fiziologic am folosit apă pe care am fiert-o înainte, am răcit-o și la care am adăugat sare.
Dacă nu ai un aparat pentru aerosoli poți trage apă sărată pe nas pentru a curăța eficient, evident fără a o înghiți.
Copiii cel mai probabil nu vor putea proceda așa, deci cel mai indicat în cazul lor ar fi un aparat de aerosoli.
Pentru durerile în gât poate fi indicată o gargară cu apă sărată.
✅ DE CE ÎN PRIMUL RÂND SOMN?
Despre somn a scris deja 4 articole Valentin: CLICK
Totuși, aș vrea să înțelegi că somnul nu este important doar pentru a slăbi sau a te menține la o greutate optimă, pentru a arăta bine sau pentru a performa excelent, ci este și cea mai eficientă armă în lupta cu multe boli.
Practic dacă ai un somn bun te asiguri că8:
organismul are suficienți anticorpi pentru a putea lupta cu diferite infecții;9
există suficiente celule NK (Natural killer) ale sistemului imunitar care luptă cu virușii sau celulele canceroase;10
ai un nivel de inflamație redus scăzând riscurile de boli metabolice și cardiovasculare;11
Ca să îți poți face o idee și de nivelul impactului unui somn inadecvat există studii care arată că după o noapte cu doar 4 ore de somn activitatea celulelor NK (Natural killer) este redusă la mai puțin de trei sferturi din capacitatea normală.12
Cu cât există mai multe nopți cu somn deficitar cu atât organismul este mai expus în fața virusurilor și se află într-un real dezavantaj în lupta cu cancerul, o boală care evoluează în ani de zile, de cele mai multe ori fără să fim conștienți.
Somnul influențează atât de mult sistemul imunitar încât diferite organizații de sănătate din întreaga lume analizează dacă lucrul în ture de noapte este un posibil factor important de risc în apariția diferitelor tipuri de cancer.13
Asigură-te deci că îți faci un obicei în a adormi cât mai devreme și suficient în fiecare zi și nu doar atunci când te confrunți cu o răceală sau o gripă.
Apasă cu încredere pe Upgrade to pay mai jos (1 leu / zi).
Vei afla mai departe despre suplimente, dacă sau nu să faci efort fizic, dacă te ajută alcoolul sau usturoiul, despre supa de oase, aspririna săracului, despre importanța capitală a hidratării dar și rețeta secretă de Ketorade a lui Valentin.