Cu câteva luni în urmă a fost publicat un studiu CLICK prin care toată lumea a fost alarmată de posibilele efecte secundare pe care le-ar avea consumul de eritritol, un îndulcitor folosit des ca înlocuitor pentru zahăr sau alți îndulcitori clasici cu multe calorii.
✍️ Despre acest studiu care a făcut mare vâlvă a scris Valentin aici: CLICK
✅ STUDIU NOU 🔥
Acum câteva zile a apărut un studiu similar despre un alt îndulcitor, xilitolul.
Sursa: CLICK
„Un studiu recent a legat xilitolul, un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii utilizat în diverse alimente și produse de consum, de un risc aproape dublu de atac de cord, accident vascular cerebral și deces la persoanele care consumă cele mai mari niveluri de îndulcitor.”
Sursa: CLICK
De la bun început vreau să îți spun că aș fi în stare să îți arăt prin studii clinice aproape orice chiar dacă este un mit.
Vrei să te conving că legumele sunt nocive? Nicio problemă. Pot găsi zeci și zeci de studii prin care îți pot arăta de ce sunt nocive.
Vrei să îți demonstrez că peștele este de fapt toxic pentru că are metale grele? Sigur nu ar fi greu să îți arăt că este adevărat, deși nu este.
Aș putea continua la nesfârșit cu exemple de neadevăruri pe care aș putea să le fac în ochii tăi adevărate.
Aș putea folosi această tactică dacă evident aș avea o agendă pentru a promova un curent, un produs sau un serviciu.
Însă, după cum știi deja…
De peste 10 ani nu avem afilieri cu nimeni și avem libertatea să îți arătăm lucrurile așa cum sunt doar ca tu să ai rezultate spectaculoase și să le dai peste nas tuturor prietenilor invidioși.
Datorită ție putem spune lucrurilor pe nume absolut de fiecare dată. Vrei sa continuăm să o facem?
Susține-ne în continuare!
Concluzia acestui nou studiu:
”Xilitolul este asociat cu riscuri de incidență pentru evenimente cardiovasculare majore. În plus, xilitolul a sporit atât reactivitatea trombocitelor, cât și potențialul de tromboză in vivo. Sunt necesare studii suplimentare care examinează siguranța cardiovasculară a xilitolului.”
Sunt absolut convins că mass media va demoniza de acum xilitolul la fel cum a făcut-o și cu eritritolul și vor fi multe persoane care vor prefera să consume în continuare zahăr în locul unui îndulcitor, deși concluziile sunt doar preliminare și nicidecum nu arată cauzalitate.
Dacă vrei să înțelegi mai bine diferența dintre asociere și cauzalitate și de ce o asociere nu poate duce la o concluzie clară, ci dimpotrivă la un rezultat total eronat te invit să citești aici explicat în detaliu de Valentin: CLICK
✅ DESPRE XILITOL
Poate că nu ai auzit până acum de xilitol sau zahărul de mesteacăn.
Este însă foarte posibil să fi consumat deja xilitol pentru că este folosit în componența multor produse din comerț cum ar fi guma de mestecat, dropsurile sau chiar pasta de dinți.
De ce este folosit?
Pentru că are un gust aproape identic cu zahărul și un gram de xilitol are 2.4 kcal, pe când un gram de zahăr are 4 kcal.
În plus nu hrănește bacteriile din cavitatea orală la fel cum o face zahărul, deci un plus și la capitolul prevenție împotriva cariilor.
Xilitolul este de fapt un poliol la fel cum este și eritritolul sau sorbitolul și nu poate fi digerat în totalitate de organism.
Totuși este unul din polioli care sunt absorbiți într-un procent substanțial de organism comparativ cu ceilalți polioli, drept consecință nu este un îndulcitor cu zero calorii, dar nici nu provoacă balonare sau tranzit accelerat așa cum o fac ceilalți polioli.
Din acest motiv este o soluție pentru cei care caută o alternativă pentru zahăr, adică pentru cei aflați la început de drum care încă încearcă să renunțe la dulce și vor totuși progres pe cântar.
Eu nu am folosit xilitol decât o singură dată în trecut din curiozitate.
Încă am punga de xilitol în dulap dar nu sunt tentat să o folosesc aproape niciodată pentru că prefer să folosesc îndulcitori cu zero calorii cum este eritritolul.
✅ ANALIZĂ
Să revenim însă la noul studiu.
Studiul nou publicat este de fapt doar o parte a cercetării mai ample efectuate pe o gamă mai mare de îndulcitori.
Concluzia despre impactul eritritolului a apărut pe 27 februarie 2023.
Rezultatele pentru xilitol au apărut abia pe 6 iunie 2024.
Este de fapt același studiu, efectuat de aceeași cercetători, pe aceeași subiecți cu o vârstă înaintată, bolnavi, supraponderali și obezi folosind o metodologie similară.
Concluzia aproape identică (curios nu?):
”Consumul de băuturi cu xilitol a crescut riscul formării cheagurilor de sânge, accidentelor vasculare și atacurilor de cord.”
Atunci când deja ești bolnav și te confrunți cu multe probleme metabolice este normal ca organismul să nu răspundă adecvat nu numai la un nivel mai ridicat de xilitol în sânge ci la un nivel ridicat de orice altă substanță prezentă în sânge în acel moment.
De ce?
Pentru că pur și simplu organismul nu mai are capacitatea să-și desfășoare în mod normal activitatea.
Organele nu reușesc să facă față unui flux normal de alimente iar consecințele se pot vedea în simptome și analizele de sânge.
✅ EXPERIMENT
Ce crezi că s-ar întâmpla în cazul următorului experiment?
Se administrează 500 ml de Prosecco unui bolnav ce are nevoie de transplant de ficat cu ficatul funcționând la 20% din capacitate și unei persoane perfect sănătoase cu ficatul funcțional 100%.
Bănuiesc că nu ai niciun dubiu că situația ar sta destul de problematic pentru persoana ce are nevoie de transplant de ficat fiind necesară chiar o dializă pentru supraviețuire pe când cineva cu un ficat funcțional în întregime ar experimenta în cel mai rău caz doar puțină amețeală.
Reprezintă cantitatea de alcool din cele 500 ml de Prosecco cauza pentru problemele deja existente în cazul persoanei bolnave? Cu siguranță nu. Reacția este doar un efect al incapacității ficatului de a filtra alcoolul.
✅ CAUZĂ SAU EFECT?
Sigur că și consumul de băuturi cu xilitol în cazul unei persoane deja în incapacitate funcțională va fi problematic. La fel ar sta lucrurile și în cazul consumului de eritritol.
Dar nu este de fapt aceasta mult mai degrabă un indicator că organismul este incapabil să se comporte normal și nu faptul că xilitolul este cauza acestor probleme?
Așa cum chiar este menționat în concluzia studiului mai multe investigații sunt necesare pentru a determina dacă xilitolul poate influența negativ apariția problemelor de natură cardiacă.
De fapt cred că acest studiu vine ca o confirmare a faptului că presupusa cauză a problemelor cardiace este de fapt efectul lor.
Pentru aceleași grup de persoane atât eritritolul cât și xilitolul produc aceleași efecte?
Cel puțin curios și doar un motiv în plus pentru a afirma că ceea ce a fost interpretat ca fiind cauza poate fi de fapt efectul.
Nu m-ar mira să vedem în curând o concluzie similară pentru un alt îndulcitor studiat în cadrul aceluiași proiect.
✅ ALTERNATIVE
Faptul că apar studii din ce în ce mai multe privind siguranța consumului de îndulcitori este un lucru excelent. Cu cât vor fi mai multe cu atât vom putea fi mai informați.
Adevărul este că în nutriție multe mituri au fost demontate de-a lungul timpului tocmai prin apariția cercetărilor noi.
Așa am aflat că margarina nu este adecvată pentru consum, consumul de colesterol din alimentație nu influențează colesterolul din sânge decât în mică măsură și lista poate continua.
Ce mi se pare însă cu adevărat periculos este demonizarea alternativelor existente pentru produsele pline de zahăr de pe rafturile magazinelor, fără un suport real.
Acest tip de studii produc confuzii și vei avea tendința să dai crezare concluziilor din presă unde totul este prezentat în mod senzațional pentru audiență.
Vei ajunge să crezi că nu există soluție alternativă și nu vei putea face ceva pentru a produce o schimbare în bine.
Atât eritritolul cât și xilitolul reprezintă încă alternative bune pentru consumul de zahăr.
Nu e ca și cum cei din comunitatea Body Engineering consumă zilnic cantități industriale de îndulcitori.
Nu ar trebui să îți fie teamă să adaugi câteva lingurițe de eritritol sau xilitol la un cheesse cake, o cremă de zahăr ars sau la alte deserturi cu puține calorii.
Dar dacă vrei să fii mai catolic decât Papa există și alte opțiuni cum ar fi stevia sau monk fruit și poți consuma băuturi care conțin chiar și aspartam sau sucraloză.
Până la următorul studiu îți urez să stai departe de zahăr și de surorile „naturale” precum miere, sirop de arțar sau sirop de agave!
✅ REȚETE
Dacă îți face plăcere să ne citești apasă pe butonul de mai jos și vezi ce ți-am pregătit!