Cred că știi deja că prevenție înseamnă lucruri de bun simț.
Dacă te culci devreme și ai un somn de calitate, dacă mănânci ciorbe și felul doi și eviți mâncarea gunoi, dacă mergi un pic pe jos în fiecare zi, dacă nu fumezi și nu consumi alcool și dacă investești zilnic 15-20 de minute pentru a face cu cap unul sau două exerciții fizice poți spune că faci prevenție.
De fapt poți spune că eviți să te expui la majoritatea factorilor de risc ce pot contribui la apariția unor condiții cu care nu ai vrea să te confrunți: boli metabolice, boli cardiovasculare, cancer sau boli neurodegenerative.
Am discutat mai pe larg despre prevenție și de ce este importantă dacă îți dorești să trăiești mult și bine aici: CLICK
✅ NU E SUFICIENT
În ultima perioadă m-am întrebat dacă totuși toate aceste lucruri sunt suficiente și din păcate răspunsul găsit a fost nu.
Sigur că trebuie să fii un pic ”obsedat” așa cum sunt eu pentru a ajunge la această concluzie.
Ai putea spune că bunicii noștri nu se gândeau cum să evite bolile ci pur și simplu își vedeau de viață.
Este parțial adevărat. Erau și ei conștienți de factorii de risc la care se expuneau.
Altfel bunicul meu nu s-ar fi lăsat de fumat și ar fi renunțat complet la alcool la vârsta de 50 de ani.
Simplul fapt că și-a dorit să trăiască mai mult și să se bucure de nepoții lui i-a oferit un motiv suficient pentru a schimba ceva ce considera riscant.
Iar asta l-a ajutat să trăiască până la 81 de ani. Poate că dacă o făcea mai din timp ar fi trăit mai mult. Nu va ști nimeni niciodată.
Tot ce a contat a fost că și-a îndeplinit obiectivul și a ajuns să se bucure de nepoții lui și să mai trăiască încă și astăzi în amintirea lor.
✅ DEPARTE
Există factori de risc cunoscuți sau mai puțin cunoscuți care ne pot influența sănătatea și asupra cărora avem mai puțin control sau uneori chiar deloc.
De la factori de natură genetică, poluarea atmosferică, expunerea la anumite substanțe prin utilizarea produselor cosmetice până la plasticul folosit în ambalarea alimentelor sau unele substanțe rezultate din prepararea lor.
A încerca să eviți toate aceste lucruri ar însemna să te retragi în vârf de munte, să bei doar apă de izvor și să mănânci fructe de pădure și animale vânate. Așa vei ajunge să consumi totul BIO.
Dar nu-i așa că este un pic pe dos să depui atât efort și să renunți la toate avantajele pe care ți le oferă viața modernă doar pentru un mic beneficiu?
Orice medic cu reputație îți poate confirma:
Dacă faci un pic de mișcare, dormi bine, eviți prăjeli și junk food, renunți la tutun și alcool, acoperi aproape tot ce ai putea face pentru a rămâne sănătos.
E atât de simplu și totuși mulți se axează pe lucrurile care contează mult prea puțin.
Nu e rău să îți dorești mai mult, nu este nicio problemă în a căuta să fii cât mai sănătos, dimpotrivă.
Însă într-o lume atât de dinamică și schimbătoare a ști exact către ce aloci energia disponibilă este un atu important pentru a nu ajunge într-o situație inevitabilă.
✅ ACȚIUNI PENTRU PREVENȚIE
Cu cât identifici mai devreme o potențială problemă cu atât vei putea acționa mai ferm și mai rapid pentru a o corecta.
Vei investi mai puțin atât financiar cât și psihologic și vei avea numai de câștigat.
Dar pentru asta va trebui să faci măcar câteva investigații de bază care te pot ajuta să fii cu un pas în față:
un set complet de analize anual prin care să poți determina starea metabolică, eventualele carențe nutritive (ex. anemie, vitamina D) și profilul lipidic.
o ecografie abdominală completă prin care poți identifica anumite nereguli ale sistemului digestiv și excretor.
pentru domni un test anual pentru antigenul specific prostatic (PSA) pentru cancerul de prostată după vârsta de 40 de ani.
pentru doamne un test Babeș-Papanicolau (PAP) anual pentru cancerul de col, dar și o mamografie la fiecare 2 ani pentru prevenția cancerului de sân după vârsta de 40 de ani.
Acestea sunt doar câteva investigații pe care oricine, indiferent de riscurile moștenite genetic, ar trebui să le facă pentru o minimă prevenție.
În cele ce urmează vei afla ce este cancerul de colon, cât de răspândit este, la ce să te aștepți dacă decizi să faci prevenție, dar și care sunt factorii de risc pe care ar trebui să îi iei în calcul.
Ajută-ne să îți oferim informații de calitate, dar bucură-te în același timp și de oferta noastră.
Abonează-te acum pe un an de zile la pagina de articole Body Engineering și îți oferim accces 30 de zile cadou să vizualizezi cele 42 de module video premium din programul Weightless.
Nu rata șansa să afli rapid ce ai de făcut pentru a ajunge la greutatea ideală și pentru a te menține pe termen lung.