Există o confuzie legată de punctul de fumegare și uleiul (sau grăsimea) pe care o folosim pentru gătit.
Dar înainte să citești mai departe te invit să parcurgi prima parte.
Cum ce gătim I: CLICK
Cu cât lipidele (grăsimi sau uleiuri) folosite conțin un procent mai mare de acizi grași polinesaturați (omega 6) cu atât devin mai nocive pentru gătit.
Problema este următoarea.
Cu mult timp înainte să scoată fum, acizii grași polineasturați din uleiurile încălzite se destramă și astfel rezultă radicalii liberi.
✅ RADICALI LIBERI
Radicalii liberi sunt compuși chimici incompleți care „fură” electroni de la celulele noastre sănătoase pentru a se completa.
Când celulele devin 99,99% conform cu originalul și se multiplică apar celulele pre-canceroase.
Și nu vrem așa ceva. :)
De exemplu, uleiul de floarea soarelui are punctul de fumegare 250 grade dar de mai bine de 10 ani nu îl folosesc la gătit.
În schimb folosesc unt 82% care are punct de fumegare 150 grade.
Adică un ulei cu un punct de fumegare mare nu înseamnă garanția gătitului sănătos.
✅ EXCESUL DE OMEGA 6
În plus, cu cât cantitatea de acizi grași omega 6 este mai mare și omega 3 mai mic, cu atât nivelul de inflamație din corp este mai mare.
”Excessive amounts of omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and a very high omega-6/omega-3 ratio, as is found in today's Western diets, promote the pathogenesis of many diseases, including cardiovascular disease, cancer, and inflammatory and autoimmune diseases.”
Sursa: CLICK
Deși sunt studii mai noi care infirmă teoria asta tot nu găsesc niciun motiv să beau ulei de niciun fel.
Citește mai departe pentru că ți-am pregătit un tabel dragăuț cu uleiuri și grăsimi, punct de fumagare și procente de grăsimi saturate și polinesaturate.