E săptămâna grăsimilor la Body Engineering și azi ți-am pregătit un ghid practic despre uleiurile și grăsimile adecvate pentru gătit.
Sper să te ajute în călătoria ta către optimizarea sănătății.
✅ TEMPERATURA
Întotdeauna gătește la o temperatură cât mai joasă pentru a preveni oxidarea grăsimilor sau uleiurilor folosite și pentru a evita denaturarea proteinelor pe care le prepari.
✅ POLINESATURAȚI
Cu cât o grăsime (sau un ulei) are o cantitate mai mare de acizi grași polinesaturați (omega 6) cu atât cantitatea de radicali liberi eliberată în timpul gătitului va fi mai mare.
✅ RADICALI LIBERI
Radicalii liberi sunt compuși chimici incompleți care „fură” electroni de la celulele noastre sănătoase pentru a se completa.
Când celulele devin 99,99% conform cu originalul și se multiplică pot sa apară celulele pre-canceroase. Și nu vrem așa ceva.
În mod normal patrulele sistemului imunitar le identifica rapid si le execută pe loc.
Dar în perioade de stres intens și oboseala cronică sau în zeci de ani de mâncat inadecvat combinate cu tutun, alcool și sedentarism…
Lucruri rele se pot întâmpla.
✅ PUNCTUL DE FUMEGARE
Există o confuzie legată de punctul de fumegare și uleiul sau grăsimea pe care o folosim pentru gătit.
Cu cât lipidele folosite conțin un procent mai mare de acizi grași polinesaturați (omega 6) cu atât devin mai nocive pentru gătit.
🏆 PRO Tip: cu mult timp înainte să scoată fum, o parte din acizii grași polinesaturați din uleiurile încălzite se destramă și astfel rezultă radicalii liberi.
✅ ANTIOXIDANȚI
Din acest motiv este ideal să avem ligheanul de legume la masă.
Atât legumele cât și uleiul de măsline vin cu antioxidanți, substanțe care donează electroni de bună voie și pot completa radicalii liberi făcându-i astfel „inofensivi”.
Vezi de ce recomandăm minimum 1.2 kg de legume pe zi?
✅ EXCESUL DE OMEGA 6
În plus, cu cât cantitatea de acizi grași omega 6 este mai mare și omega 3 mai mic în alimentație, cu atât nivelul de inflamație din corp poate fi mai mare.
Iar inflamația este baza formării multor afecțiuni care ne omoară înainte de vreme:
”Excessive amounts of omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and a very high omega-6/omega-3 ratio, as is found in today's Western diets, promote the pathogenesis of many diseases, including cardiovascular disease, cancer, and inflammatory and autoimmune diseases.”
Sursa: CLICK
Deci cum faci să ai un raport Omega 6 / Omega 3 cât mai bun?
Nu folosești uleiuri, limitezi drastic alune, nuci, semințe și consumi zilnic pește.
Vezi de ce nu recomandăm oleaginoase dar pește zilnic?
✅ SATURAT & MONONESATURAT
Cu cât lipidele (grăsimi / uleiuri) au în compoziție o proporție mai mare de acizi grași saturați și mononesaturați cu atât sunt mai stabile termic.
✅ SOLUȚIA
Iată cele 3 condiții pentru a găti în siguranță: