Pe 11.11.2023 la ora 11:11 a avut loc concursul SkyRun de urcat 35 de etaje în cea mai înaltă clădire din România Sky Tower.
✅ ACUM 10 ANI
Am participat acum 10 ani la prima ediție și am scos 13 minute. Aveam tot vreo 90 de kilograme ca și azi. Nu mai eram obez.
Am slăbit în 2010 și de atunci greutatea mea variază între 85 și 90 de kilograme.
Apar și în video de prezentare la minutul 2:22: CLICK
Sincer să fiu acum 10 ani nu prea mă interesau clasamentele sau timpii. Ca un fost obez era un privilegiu să pot să particip.
Știam că nu am șanse să excelez la niciun astfel de eveniment așa că nu mă uitam la statistici pentru că nu avea rost să mă compar cu nimeni.
Pur și simplu îmi era suficient să mă înscriu la concursuri și să trec linia de finish.
✅ FOCA SPORTIVĂ
Cam asta era viața mea „sportivă” - mă înscriam la toate consursurile posibile, mă antrenam, dădeam tot, treceam linia de finish și mă înscriam la următorul.
Maratoane clasice și montane, triatloane, curse cu bicicleta de sute de km sau kilometri de înot. Foca era prezentă peste tot.
Cam asta am făcut timp de mai bine un deceniu. De la 18 la 30 de ani.
Mă îngrășam și făceam extrem de mult efort fizic să dau jos.
Slăbeam și deși făceam brutal de mult sport mă tot îngrășam la loc.
Un deceniu de efort fizic mult, prost și fără rost a dus la uzura garniturilor. Dublă hernie de disc și 5 operații la genunchi.
Azi nu mai pot să alerg, dar pot să merg și să urc scări, pot să înot și să merg pe bicicletă. Pot să ridic controlat greutăți. Deci super.
✅ ACUM O LUNĂ
Primesc un e-mail cu înscrierea la Sky Run. Mă înscriu imediat și anunț pe toată lumea. Se asamblează Team Zero Smiork.
Găsesc poza cu timpul din 2013 și mă gândesc: „Oare cum ar fi să scot un timp mai bun ca acum 10 ani?”
Nu vă mai țin cu povești că poate aveți și voi treabă. Zece ani mai târziu (în 2023) am terminat cursa cu un timp oficial de 5:12. Rezultatele aici: CLICK
Ca să îți faci o idee mai bună despre ce înseamnă 5 minute, gândește-te că cel mai bun timp a fost 3:19 iar cea mai lungă ucare a fost de 14:35.
Din cei 348 de participanți eu m-am plasat pe locul 62. Adică în primii 17%.
13 min în 2013
05 min în 2023
✅ 2013 VS 2023
Poate te întrebi care sunt diferențele între 2013 și 2023.
În 2013 antrenamentul meu era în proporție de 99% cardio, multe ore cumulate săptămânal de alergări, înot, bicicletă.
Slăbisem dar eram tot gras. Nu doar că aveam burtă dar și puțină musculatură (brațe și picioare subțiri, puțină musculatură pe spate.
În 2023 antrenamentul meu este format din:
1 oră de mers pe jos zilnic în medie;
15-20 minute de exerciții pe zi de L-V cu greutatea corpului și cu greutăți mici.
Dacă nu pun ora de mers pe jos (care este doar o activitate normală de bun simț) atunci cumulat într-o săptămână…
Antrenamentul constă în maximum 120 de minute de diverse exerciții: bench, flotări, genuflexiuni libere, ramat și îndreptări cu gantere, tracțiuni, flotări la paralele, gambe, biceps, bla.
Pus în perspectivă 120 de minute dintr-o săptămână înseamnă doar 1% din timp. Iar rezultatele sunt surprinzătore pentru investiția infimă.
Ca să conchid, cred că o investiței de doar 1% pentru a face parte din top 17% este o eficiență excelentă.
În poza de mai sus din iulie 2023 aveam 90,8 kg și 20% grăsime conform analizei DEXA.
„Da Valentin, dar nu ți-e rușine să ai peste 12% bodyfat?!?”
Dacă eram influensăr probabil conta să am mai puțină grăsime.
Dar din fericire sunt plătit pentru ce am între urechi nu pentru poze editate sau să număr repetările clienților de la sală deci cred că e ok să am un pic de polistiren pe abdomen.
Dacă vrei un articol despre DEXA, în ce constă, cum să te pregătești, ce trimitere ai nevoie și ce să scrie pe ea, dar mai ales unde să faci…
Pune adresa de e-mail mai jos și vei primi articolul în INBOX imediat cum va fi gata.
✅ PERFORMANȚA
Cred totuși că o componentă importantă din „performanță” are legătură mai mult cu programul de somn devreme și cu alimentația curată, lipsită de zahăr, făină, ulei, alcool și tutun.
Vreau îmi mulțumesc pentru decizia luată în 2010 de a avea grijă de mine dar și miilor de oameni cu care am lucrat de la care am învățat tot ce știu.
Sunt recunoscător pentru tot.
Ah și vreau să mulțumesc organizatorilor evenimentului 2BE și SmartAtletic care au făcut ca totul să iasă impecabil.
Poze de la eveniment găsiți aici: CLICK
Toate fondurile strânse din taxele de participare au fost direcționate pentru organizarea de sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate, prin intermediul Asociației Climb Again.
Buna @Valentin. Pentru articolul despre Dexa, mai are sens sa scriem adresa de mail daca suntem abonati aici ? Multumesc.