Primăvara 99 de persoane din 100 au un nivel prea mic de vitamina d3 (sub 30 ng/mL), mulți chiar sub 10 ng/mL de foarte mulți ani.
Este surprinzător că și în septembrie (după 3 luni de vară) situația este similară.
✅ 25-OH-D
Analiza se numește 25-OH-D și este sub 100 lei la Sante / Bioclinica. La alte laboratoare poate fi chiar și de 3x mai scump.
Înainte să iei suplimente cel mai bine este să îți faci analiza să te convingi că ai deficiență.
🏆 PRO Tip: după ce iei suplimentul (1-2 luni) este foarte important să refaci analiza să vezi dacă a funcționat.
✅ MERGI LA SIGUR
Multe persoane iau o doză prea mică sau un supliment care are prea puțină substanță activă sau deloc și nivelul din sânge nu crește.
Cred că este bine să mergi la sigur și să știi ce fel de supliment să alegi pentru tine dar special pentru copilul tău care este în creștere.
✅ BENEFICII
Vitamina d3 este singurul autobuz care transportă calciul din alimentație în oase.
Vitamina d3 are un rol important și în funcționarea sistemului imunitar.
Din vitamina d3 se fac hormoni care te ajută să slăbești și să construiești musculatură.
Tot din vitamina D3 se produce și serotonină. Din acest motiv ne simțim așa bine când stăm la soare.
Din serotonina se produce melatonina. Deci somn mai bun. Poate din acest motiv dormim așa bine când suntem în vacanțe unde ne vede soarele.
Cred că aș putea sa scriu până diseară despre importanța menținerii unui nivel optim.
👉 La sfârșitul acestui articol (zona premium) îți voi dezvălui care sunt suplimentele folosite de mine și cele pentru copii.
Eficacitatea lor a fost testată cu succes alături de mii de oameni din comunitate în ultimii 10 ani.
✅ CE DOZĂ SĂ IAU?
Există mii de studii despre importanța menținerii unui nivel optim.
Dacă te întrebi care este o doză adecvată și sigură pentru a atinge un nivel optim (și care este acela) poți citi mai jos recomandările dintr-un studiu apărut în 2020.
„Pentru a reduce riscul de infecție, se recomandă ca persoanele cu risc de gripă și/sau COVID-19 să ia în considerare administrarea a 10.000 UI/zi de vitamina D3 timp de câteva săptămâni pentru a crește rapid concentrația de 25(OH)D, urmată de 5000 UI/zi.
Scopul ar trebui să fie creșterea concentrațiilor de 25(OH)D peste 40-60 ng/mL.”
Sursa: CLICK
La sfârșitul acestui articol (zona premium) îți voi oferi un ghid clar pentru optimizarea nivelului de vitamina D3 în funcție de vârstă și/ sau greutate.
✅ „DAR IAU 2.000 PE ZI”
Am o lungă istorie cu vitamina D3. Cam de un deceniu de lungă.
Am aflat prima oară despre importanța crucială a vitaminei D3 prin 2012 când lucram în Arabia Saudită. Eram deja în al 3-lea an de studiu.
Ca de fiecare dată am acționat imediat și am trecut la treabă.
Iată ce știam la vremea respectivă:
doza recomandată este 2.000 UI / zi;
vitamina D3 se găsește în mâncare în cantități infime;
vitamina D3 se sintetizează doar în prezența razelor solare UV-B (cel mai bine între 11:00-13:00);
trebuie să eviți să te dai cu cremă de protecție solară dacă vrei să crești nivelul prin expunere la soare.
Zis și făcut. După vreo 6 luni de luat zilnic vitamina D3 și stat la prânz la soare în medie 15-20 de minute (cât timp înotam câteva bazine în pauza de prânz) mi-am testat nivelul:
Rezultat: 27 ng/mL. (Insuficient.)
✅ ECRAN ALBASTRU
Mi-a dat direct ecran albastru.
Păi stai băi nene, eu am urmat 100.00% perfect recomandările în vigoare și eu încă eram în zona de deficit?! Păi cum mama dracu?
E la fel cum tu urmezi acum diete cu cereale de îngrășat porcul (ovăz, pâine integrală), faci tone de cardio care îți cresc pofta de mâncare și te miri că nu slăbești.
✅ AM PUS BURTA PE CARTE
Sigur că ulterior am aflat că poluarea masivă din Arabia Saudită scade cantitatea de radiație UV-B implicată în sinteza vitaminei D3 care ajunge la sol.
Am aflat că un deficit de Magneziu este o problemă pentru că Mg este co-factor în absorbția vitaminei D3.
🏆 PRO Tip: încă un motiv pentru care beau zilnic și îți recomand apă carbogazoasă Borsec. (2 litri / zi = 70% din DZR Mg)
Apoi mai aflat că de fapt doza de 2.000 UI / zi pentru corectarea deficitului este doar o glumă proastă pe care o spui la stand-up și nu râde nimeni.
Din interacțiunea directă cu mii de oameni am aflat ulterior că 2.000 UI nu a funcționat niciodată pentru corectarea deficitului pentru nimeni. Știi de ce?
Pentru că doza recomandată este prea mică.
Cum s-a ajuns la această discrepanță între recomandările oficiale și dozele necesare pentru a combate deficiența?
✅ O EROARE
„Recent a fost descoperită o eroare statistică în estimarea aportului alimentar recomandat (DZR) pentru vitamina D; într-o analiză corectă a datelor utilizate de Institutul de Medicină.
S-a constatat că 8.895 UI/zi au fost necesare pentru 97,5% dintre indivizi pentru a atinge valori ≥30 ng/mL. Un alt studiu a confirmat că sunt necesare 9122 UI/zi pentru a ajunge la 40 ng/mL.
Cea mai mare meta-analiză efectuată vreodată a studiilor publicate între 1966 și 2013 a arătat că nivelurile de 25-OH D < 25 ng/mL sunt fi prea scăzute pentru siguranță și asociate cu o mortalitate mai mare de toate cauzele.
Deoarece mortalitatea pentru toate bolile este redusă la 1 cu nivelurile serice de vitamina D ≥40 ng/mL, sunt necesare acțiuni urgente pentru a proteja populația globală de deficitul de vitamina D.”
Cu google Translate de aici: CLICK
Am transformat eu din nnmol/L în ng/dL să vă fie mai ușor.
Pe scurt, e nevoie de doze mai mari de vitamina D3 pentru a trece de valoarea minimă acceptată de 40 ng/mL.
✅ TOXICITATE
„Dar Valentin, mi-e frică să iau mai multă vitamina D. Dacă ajung la toxicitate?”
Fă-ți analiza, constată că ai un nivel inadecvat, ia 10.000 UI zilnic timp de o lună și fă-ți analiza din nou să vezi ce ai făcut.
Apoi continuă cu 4.000 UI/zi timp de încă 2 luni. Repetă analiza și vezi dacă nivelul s-a menținut.
Frica de necunoscut este absolut normală. Din fericire nu trebuie să crezi studiile clinice, nu trebuie să mă crezi pe mine sau pe altcineva de pe internet. Rezultatele analizelor vorbesc.
Uite mai jos de ce este extrem de puțin probabil să ajungi la un nivel toxic:
„Intoxicația cu vitamina D este extrem de rară, dar poate fi cauzată de ingestia accidentală sau intenționată a dozelor excesiv de mari.
Dozele de peste 50.000 UI pe zi ridică nivelurile de 25-OH D la mai mult de 150 ng/mL și sunt asociate cu hipercalcemie și hiperfosfatemie.
Cu toate acestea, dozele de 10.000 UI de vitamina D3 pe zi timp de până la 5 luni nu provoacă toxicitate.”
Tradus cu google translate de la pagina 278: CLICK
✅ AI ZECI DE KG ÎN PLUS?
Cu cât ai mai multe kilograme în plus cu atât doza de vitamina D3 trebuie să fie mai mare pentru a corecta deficitul.
Dacă ai zeci de kilograme în plus și iei 10.000 Ui/zi timp de o lună vei observa că nivelul nu ajunge în zona de optim.
Poate ai nevoie de o doză mai mare sau de o perioadă mai lungă.
✅ ZECE ANI
Mi-a luat 10 ani să înțeleg toate aceste lucruri și să învăț cum să-mi corectez și să mențin nivelul optim de vitamina D3.
Cred că aceste demersuri m-au ajutat foarte mult pentru prevenția a multor probleme de sănătate. Mai multe informații în zona pro.
✅ DISCLAIMER
Nu vând suplimente, nu mă plătește nicio entitate fizică sau juridică, nu am nicio afiliere cu nimeni și nu primesc comisioane pentru recomandări.
Nu am nimic de câștigat că vă rog să vă optimizați nivelul de vitamina D3. Toate câștigurile sunt la voi.
✅ ZONA PREMIUM
Am avut privilegiul să lucrez cu mii de oameni în 10 ani. Teoria e ca teoria, dar practica este dumnezeu.
Când sute de oameni își fac analize de vitamina D3, iau 3 luni doza recomandată și nimic nu se schimbă la analize îți dai seama cel mai probabil care este problema. Suplimentul folosit nu are suficientă substanță activă sau deloc.
Industria suplimentelor nu este reglementată în România, iar șansele să dai banii pe un supliment și să conțină nimic sunt foarte mari.
Din 2010 și până azi am folosit un singur brand de suplimente, unul dintre puținele comercializate în România verificate de FDA și cu prețuri decente.
Apasă cu încredere pe butonul de mai jos. Vei primi de 100x mai mult înapoi.