Tocmai ce am primit o întrebare bună pe grupul de WhatsApp: „Valentin, semințele de cânepă sunt ok? Eu le foloseam în salate. Sau dacă vreau să slăbesc mai bine nu?”
✅ RĂSPUNS
„Bănuiesc ca nu ai parcurs toate modulele video. Te încurajez sa le finalizezi cât mai rapid pentru că avem un modul dedicat acestei categorii de alimente.”
În program (47 lei / lună) avem 42 de module video super premium, un grup dedicat de WhatsApp de Q&A și un webinar în fiecare marți.
Vezi despre ce este vorba mai exact aici: CLICK
Semințe, nuci, alune, caju fac parte din categoria de alimente denumită generic OLEAGINOASE (foarte bogate in ulei).
🏆 PRO Tip: 1 gram de ulei are 9 calorii iar majoritatea oleaginoaselor au între 4 și 5 LINGURI de ulei la suta de grame (în medie 500-700 de calorii).
🏆 PRO Tip: un kilogram de grăsime umană are cca. 8.000 de calorii
Nu vă lăsați păcăliți de marketing. Semințele de cânepa nu au nimic special. Sunt doar niște bombe calorice foarte scumpe.
Orice vitamine, minerale și fibre ar conține aceste semințe se pot lua bine mersi din legume care sunt foarte ieftine, accesibile și extrem de slab calorice.
✅ DAR…
Poate o sa spui ca pui "doar un pic" în salată.
Și zecile de kg în plus nu au apărut peste noapte ci în ani sau zeci de ani de "pic cu pic".
✅ ZI DE ZI
Uite asta fac zi de zi alături de colegii mei de la 10:00 la 18:00 pe grupurile de WhatsApp din Club.
Dacă te-ai săturat să pierzi vremea cu căutatul pe internet doar ca să găsești informații contradictorii și ani nevoie de cineva care să îți ofere CLARITATE…
Și vrei un fel de "ChatGPT" cu 13 ani experiență care să îți răspundă laser pentru contextul tău specific, în timp real pentru orice întrebare îți trece prin cap, activează-ți abonamentul lunar pe 16 septembrie: CLICK
Am publicat acest articol acum câteva luni și imediat am primit un comentariu clasic „How dare you?!”
„Cred că ar trebui studiat mai îndeaproape treaba asta cu diversele alimentele și văzut exact și ce beneficii au, nu doar să ne uităm la calorii.”
👉 Ai perfectă dreptate. Să începem:
✅ AMINOACIZII
„Mi se pare mult prea reductionist sa zici ca semintele de canepa au o mie de calorii dar sa nu zici ca ele contin toti aminoacizii necesari organismului.”
👉 Conform scorului PDCAAS semințele de cânepă au scorul 51 din maxim 100 (cum ar fi caseina, albușul de au) sau 92 de exemplu pentru carnea de vită.
Dacă vrei să te informezi suplimentar vezi tabelul nr 6 de la pagina 5 de aici: CLICK
🏆 PRO Tip: scorul PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) evaluează calitatea proteinelor unui aliment. Compară compoziția de aminoacizi cu ceea ce are nevoie corpul nostru și rata de digestibilitate.
Nu cred că are sens pentru nimeni să mănânce proteine din semințe de cânepă care vin cu miliarde de calorii, au rată foarte scăzută de absorbție și prea puțin din aminoacizii esențiali precum L-Lysine crucial pentru activare proceselor necesare pentru sinteza musculară.
Pur și simplu mănânci niște ouă sau o ciorbă cu perișoare sau un pește pentru proteine cu aminoacizi.
Cine e nebun să mănânce zilnic 100g de semințe de cânepă? Nu e nici practic, nici sustenabil, e și scump caloric, și scump financiar.
✅ OMEGA 3
„Mi se pare mult prea reducționist să zici că semințele de cânepă au o mie de calorii dar să nu zici ca ele conțin omega 3.”
👉 Ai dreptate. Semințele de cânepă au surprinzător de mulți acizi grași omega 3. Undeva pe la 8g la 100g de semințe.
Omega 3 de origine vegetală se numește ALA dar corpul uman nu poate folosi ALA ci omega 3 de timp EPA și DHA (cu se găsește în pește de exemplu).
Din fericire corpul uman poate converti ALA în DHA și EPA. Din nefericire rata de conversie este extrem de mică.
Am răscolit o grămadă de studii și se pare că best case scenario rata de conversie din ALA în omega 3 utilizabil (DHA + EPA) este de maxim 15%. Există studii cu rată de conversie zero din ALA în DHA.
Doza zilnică recomandată (USDA + OMS) pentru adulți este undeva între 250-500 mg de omega 3 pe zi.
Dar DZR-urile sunt doar recomandări minime pentru combaterea malnutriției.
Cum noi vrem să facem treabă bună, să trăim mult și bine nu doar „la limita minimă” o să țintim zona superioară.
Noi recomandăm membrilor noștri să consume zilnic minim 200g de pește sau fructe de mare (în special seara pentru a facilita eliberarea melatoninei).
✍️ Poți citi ghidul complet de alimentație Body Engineering aici: CLICK
Câteva exemple:
100g Somon = 2.6g omega 3
100g Sardine = 2.6g omega 3
100g Macrou = 1.5g omega 3
Să zicem că membrii noștri mănâncă în medie 800g de pește pe săptămână. La o medie de 1.5g omega 3 / 100g ar fi cam 12g / săptămână deci minim 1.5 grame omega 3 pe zi în medie.
Să zicem că avem membri care consumă mai puțin pește, undeva pe la 400g pe săptămână (2 mese din 20...), tot avem o medie de 700 mg de Omega 3 adevărat pe zi.
Practic dacă mănânci 8.000 mg de Omega 3 de origine vegetală (100g de cânepă sau 666 calorii) și rata de conversie în EPA și DHA este maxim 15% atunci ajungi la sfârșitul digestiei cu 500 - 1000 mg Omega 3 adevărat.
Ce sens are să mănânci 666 calorii pentru 500 - maxim 1.000 mg de Omega 3 când cu 30g de sardina la conservă (60 de calorii) primești aceeași cantitate de omega 3 dar garantat adevărata?
Cine e nebun să mănânce ZILNIC 100g de semințe de cânepă și 666 calorii pentru un mizilic de omega 3? E absurd.
E ca și cum ai mânca miere pentru vitamine.
Așa se întâmplă când oamenii nu au cunoștințe de bază de nutriție, ajungă să creadă orice. Exact așa eram și eu până acum 10 ani când am pus burta pe carte.
Da, cumpăram și mâncam și eu pe vremea aia semințe de cânepă Canah bla.
✅ FIER
„Mi se pare mult prea reducționist să zici că semințele de cânepă au o mie de calorii dar să nu zici ca ele conțin Fier.”
👉 Ai dreptate. Semințele de cânepă au surprinzător de mult fier.
La 100g de semințe teoretic ar veni 90% din necesarul zilnic pentru o femeie de 1.65 kg dar ce să vezi?
Rata de absorbție a fierului de origine vegetală este mult mai scăzută decât a fierului din surse de origine animală.
Dacă din produsele de origine animală se poate absorbi (best case scenario) cam 35-40% din fier, se pare că rata de absorbție a fierului din produsele de origine vegetală este între 15 - 17%.
Sursa: Pagina 315, paragraful 2 din: „National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. 2001. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington, DC: The National Academies Press.
Vezi aici: CLICK
În alte cuvinte, niciodată o persona normală la cap nu i-ar da unui copil în creștere rapidă sau unei femei însărcinate (care are de 3x necesarul mai mare decât al unui bărbat) semințe de cânepă pentru fier ci carne roșie, ficat, ouă, pești și alte organe.
Ca idee, 100g de ficat de vită vine cu 80% din DZR de Fier cu rată maximă de absorbție în doar 191 calorii nu 666 de calorii cu rată de absorbție 17% din semințe.
✅VITAMINA A
„Mi se pare mult prea reducționist să zici că semințele de cânepă au o mie de calorii dar să nu zici ca ele conțin vitamina A.”
👉 Conform celei mai mari baze de date cu informații nutriționale din lume, 100g de semințe de cânepă au 1 µg Vitamina A: CLICK
Ca idee, DZR de Vitamina A pentru femei este de 700 µg Vitamina A pe zi, respectiv 900 µg pentru bărbați.
Deci practic, semințele tale au ZERO vitamina A din DZR.
Tot ca idee, 100g de ficățel de pui au 4.000 µg de vitamina A (adică 4-5x DZR)
✅ POTASIU
„Mi se pare mult prea reducționist să zici că semințele de cânepă au o mie de calorii dar să nu zici ca ele conțin Potasiu”
👉Ai dreptate, conform celei mai-marii baze de date cu informații nutriționale din lume 100g de semințe de cânepă au 1.200 mg de Potasiu: CLICK
Dar ce sens are să mănânci 666 de calorii din 100g semințe de cânepă când poți bine mersi să iei 1.200 mg de Potasiu în 24h din 700g de salată de castraveți și roșii (500g castraveți + 200g roșii) elegant de sezon în doar 110 calorii?
Sau dintr-o banană mai mare de 300g în 250 de calorii, sau dintr-un avocado de 200g.
Nu cred că există un sportiv de performanță care balotează semințe de cânepă pentru potasiu când are atâtea surse mult mai practice, mai ieftine atât și financiar cât și caloric.
✅ FAT 4 BRAIN
„Also, fat is good for your brain! Ok, mananci din toate cu masura, aici trebuie de fapt umblat, nu excluse grupe intregi de alimente doar pentru ca "îngrasa". Extremismul acesta nu face bine niciunei persoane ce doreste sa slabeasca, aduna doar frustrari si, la prima ocazie, abateri si/sau abandon. ”
👉 Oh, păi dacă mănânc 2 ouă am grăsime sănătoasă pentru creier acolo.
Dacă mănânc unt sau brânză la fel. Dacă mănânc o salată și pun o lingură de ulei de măsline am acolo grăsime sănătoasă pentru creier. Dacă mănânc un pește am grăsime sănătoasă pentru creier.
Cum de nu m-am gândit să le dau copiilor până la vârsta asta mâncare pentru păsări ca sursă de grăsime bună pentru creier…
✅ EXCLUDEM BOMBE
Ba fix persoanele cu kilograme în plus dar mai ales obeziilor este recomandat să scoată din alimentație categoriile de alimente bombe calorice precum sucuri, freshuri, alune, nuci, semințe, uleiuri, slănină, cârnați, untură, mezeluri grase, brânzeturi foarte grase, făinoase, dulciuri, zahăr, miere, compoturi s.a.
✅ JUNK.RO
Intr-un articol de pe doc.ro se dă si urmatoarea informatie:
"Stimuleaza eliminarea kilogramelor in plus – semintele de canepa mentin senzatia de satietate pentru o perioada indelungata, suprima apetitul si totodata reduc pofta de ceva dulce. In acest sens, se recomanda consumul de semințe dimineata, la micul dejun."
Vezi de ce nu tot ce zboară pe internet se mănâncă? Acum înțelegi de ce poate „se merită”abonamentul de Substack?
✅ TL:DR
Nu dați banii pe prostii (semințe scumpe de cânepă) cumpărați mâncare la copii.
PS: dacă ai citit până aici ești tare de tot.
Cat de bune articole si perfect scrise atat ca si cotinut cat si structurare!!!