În ultimii zece ani, am avut privilegiul să cunosc mii de oameni în cadrul sesiunilor 1:1.
Trebuie să recunosc că inițial rămâneam surprins de oameni cu 40-50 de kilograme în plus dar care spuneau că nu mai mănâncă zahăr și produse făinoase de mulți ani.
Chiar am fost surprins să aud de mai multe ori următoarele cuvinte:
„Am prieteni care au slăbit 40 kg după ce au eliminat dulciurile și făinoasele, eu nu le mănânc de 10 ani și tot grasă sunt. Nu știu unde greșesc, sunt disperată.”
Zâmbesc frumos și întreb: îți plac brânzeturile?
Și, uite așa, am ajuns și la categoria de alimente care îngenunchează de-a dreptul bărbații și femeile puternice.
Pot să spun cu mâna pe inimă că iubesc brânzeturile și toate derivatele din lapte.
Toate categoriile de brânză, de oaie, făcute la stână, până la telemeaua proaspătă de vacă, dar în special brânzeturile franțuzești.
Pe toate le ador.
Îmi place chiar și brânza de vaci cu 0% grăsime folosită de când lumea în cadrul dietelor.
Dacă adori lactatele și ai de dat jos niște kilograme dă-mi voie să-ți prezint câteva perspective care sper să te ajute să vezi cu alți ochi această categorie de alimente.
Hai să ne punem de acord asupra unui punct de vedere comun de la bun început. Totalitatea studiilor clinice dar și recomandările OMS converg către concluzia clară, fără echivoc:
Lactatele și brânzeturile sunt perfect sănătoase și adecvate consumului uman, atât pentru copii, adulți dar și pentru vârstnici.
Paragrafele pe care le vei citi mai jos sunt selecționate din capitolul „Despre lactate și brânzeturi” din cartea care va apărea la Editura Niculescu anul viitor.
Până acum, acest capitol are 14 pagini. Dar hai să intrăm în pâine.
Motivul pentru care o să te rog să nu ții în casă brânzeturi este pentru că brânzeturile de calitate, (acelea la care tânjim cu toții) sunt cele care au multă grăsime:
telemeaua de oaie, mascarpone, cașcavaluri, brânzeturile maturate precum cheddar, parmezan, brânza Brie, Blue Cheese, Feta, Camembert sau Mozzarella.
Brânzeturile au între 300-450 de calorii la suta de grame. Deci 200 g de brânză „bună” are același echivalent energetic cu 100 g de slănină sau jumătate de pachet de unt 82% grăsime.
Bănuiesc că dacă ai de dat jos niște zeci de kilograme de grăsime din rezerve nu are sens să mănânci zilnic câte 100 g de slănină sau câte jumătate de pachet de unt.
Îți dai seama că nu are sens să mănânci slănină dacă ai de topit slăninuță proprie, da?
Acum, nu aș vrea să mă înțelegi greșit. Nu am spus că untul sau slăninuța de porc ar fi nocive sau ceva. Nicidecum.
Sunt alimente perfect sănătoase doar că fiind bombe calorice nu ne ajută în demersul nostru de a slăbi și a ne menține ușor.
Ca să înțelegi mai bine ce vreau să spun gândește-te că untul adevărat (folosit în bucătăria franțuzească) este cel cu 82% grăsime. Adică 100 g de unt are standard 82 g de grăsime.
Și iată că ajungem la miezul problemei: brânzeturile „bune” au în medie 30-35% grăsime, unele chiar 40% grăsime.
Practic, atunci când mănânci 200 g de brânză este ca și cum ai mânca jumătate de pachet de unt dpdv al conținutului de grăsime.
Doar 100g de astfel de brânză pe zi înseamnă cumulativ 1 kg de grăsime mâncată într-o lună.
Îți dai seama că dacă mânânci doar 100g de brânză grasă pe zi practic într-o lună topești 1 kg de grăsime mai puțin din rezerve?
Dacă ești femeie și ai de dat 20 kg, un progres frumos, ca la carte ar fi o medie lunară de 2 kg.
Acum gândește-te că mănânci absolut perfect, fără făinoase, dulciuri, fără un pahar de vin, dar pe lângă mâncare strecori 200g de brânză de 30-40% grăsime în fiecare zi.
Cumulativ într-o lună 200g de brânză fină zilnic înseamnă 2 kilograme de grăsime mâncată și pe cale de consecință cel mai probabil zero kilograme slăbite.
Doar gândește-te puțin cât de ușor și la îndemână este să mănânci 100-150 g de brânză sau de cașcaval pe zi.
Îți dai seama ce efect cumulativ are acest obicei într-o lună? Dar într-un an?
Este foarte probabil să ai un exces ponderal de 30-40 kilograme și să descoperi că nu dulciurile, făinoasele, lipsa micului dejun, mâncatul seara, lipsa sportului să fie problema ci brânza noastră cea de toate zilele…
Sigur că acum urmează să mă întrebi dacă sunt „permise” brânzeturile cu 0% grăsime.
Dacă vrei să ai progres stelar recomandarea mea fermă este să stai departe și de ele.
După cum observi din articolele de pe Facebook și Instagram mănânc totuși zilnic brânzeturi.
Trebuie să înțelegi că una e să fii un bărbat activ de 1.85m înălțime și 90 kg cu ceva musculatură și complet altceva o femeie sedentară de 1.60m înălțime care nu prea a făcut sport niciodată (nu are musculatură dezvoltată).
Diferențele în necesarul caloric / energetic zilnic sunt imense. Eu pot mânca lejer 2.500 de calorii pe zi fără să mă îngraș.
Dar o femeie sedentară poate avea un necesar energetic zilnic de maximum 1.500 de calorii.
Cu toate aceasta, constant șlefuiesc metoda Body Engineering să fie cât mai permisivă posibil și caut soluții astfel încât membrii din programul Weightless (47 lei / lună) să poată să se bucure zilnic de brânzeturi.
Mai jos îți voi expune cum să vezi brânzeturile pentru ce sunt ele în realitate (desert), CE să alegi și CUM să le dozezi astfel încât să le incluzi zilnic în alimentație, să slăbești și să te menții pentru tot restul vieții.
Apasă pe butonul de mai jos, contiună să citești și vei găsi toate tipurile de brânzeturi pe care le consum și pe care le recomand în cadrul programului dar și cantitățile adecvate pentru a avea progres în procesul de slăbire.