Despre Aspartam în detaliu
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), alături de Agenția Internațională pentru cercetare a cancerului (IARC) și comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) al organizației pentru alimentație și agricultură (FAO) a publicat pe 14 iulie 2023 un raport pentru evaluarea impactului aspartamului asupra sănătății.
Mesajul pe scurt fiind că există „dovezi limitate” că aspartamul ar fi cancerigen pentru om.
✅ CE ESTE ASPARTAMUL?
Aspartamul este un îndulcitor artificial (chimic) utilizat pe scară largă în diverse produse alimentare și băuturi începând cu anii 1980.
✅ UNDE SE GĂSEȘTE?
Aspartamul este prezent în băuturi dietetice, gumă de mestecat, gelatină, înghețată, produse lactate precum iaurt, cereale pentru micul dejun, pastă de dinți și medicamente precum picături pentru tuse și vitamine masticabile.
Cel mai des întâlnit pe piața din România, aspartamul este un îndulcitor artificial folosit în anumite băuturi îndulcite fără zahăr, dedicate celor care nu sunt dispuși să bea colorii goale.
Băuturile zero zahăr, zero calorii, zero glucide sunt ideale pentru diabetici pentru că nu cresc glicemia.
🏆 PRO Tip: nu toate băuturile fără zahăr au aspartam, ci doar câteva: Cola Zero, Pepsi Max, Schweppes Zero și 7Up Zero.
✅ DOZA MAXIMĂ ADMISĂ
JECFA este un comitet științific internațional care evaluează siguranța și riscurile asociate cu aditivii alimentari, contaminanții și substanțele toxice care apar în mod natural în alimente.
JECFA a concluzionat că datele evaluate nu au indicat niciun motiv suficient pentru a modifica doza zilnică acceptabilă (DZA) stabilită anterior (acum 40 de ani) de maximum 40 mg/kg greutate corporală pentru aspartam.
✅ EXEMPLU
De exemplu, o cutie de 330 ml de Cola Zero conține approx. 200 mg de aspartam.
Pentru cineva care cântărește 70 kg, ar fi nevoie de minimum 15 cutii de Cola Zero pe zi ca Aspartamul să înceapă chiar să aibă efecte negative.
Adică, poate după 5 litri de Cola zilnic. Dacă e.
Ceea ce este absurd de mult chiar și pentru băutorii înrăiți ca mine în trecut (o medie de 2 L pe zi).
✅ CEL MAI BUN EXEMPLU
În cele din urmă, dacă ești atât de îngrijorat de faptul că „toxinele” gen aspartam te omoară atunci primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să nu mai consumi alcool.
Alcoolul este o toxină reală pe care OMS a clasificat-o drept cancerigen de grup 1 alături de plutoniu și tutun cu mențiunea:
„Există suficiente dovezi că substanța poate să faciliteze apariția cancerului pentru oameni.”
Ba mai mult decât atât, pe 4 ianuarie 2023 OMS a afirmat că NU există o cantitate sigură de consum de alcool care să nu afecteze sănătatea.
„Nu putem vorbi despre un așa-numit nivel sigur de consum de alcool. Nu contează cât de mult bei,
Riscul pentru sănătatea băutorului începe de la prima picătură din orice băutură alcoolică”.
✍️ Sursa: CLICK
✅ CA SĂ CONCHID
Deci, dacă vorbim despre risc relativ, este mai probabil să faci cancer dacă bei chiar și cea mai mică cantitate de alcool decât dacă bei câteva cutii de Cola Zero (sau orice altă băutură carbogazoasă cu aspartam) de câteva ori pe săptămână.
✅ TOP KILLERS
Conform OMS, top 3 factori în relație de cauzalitate (directă demonstrată clinic fără echivoc) cu dezvoltarea cancerului pentru oameni sunt:
tutunul;
consumul de alcool;
obezitatea .
Să te gândești că te omoară niște aspartam…
E ca și cum te-ai uita la petele de pe o ciupercă dar să nu observi arborii Sequoia milenari care te înconjoară (tutun, alcool, obezitate, sedentarism).
Să te preocupe niște aspartam cât tu ești obez, stai zilnic 15h pe scaun din care 3 în mașină fumând este de râsul curcilor.
✅ BĂUTURI
Pe de altă parte, dacă stingi zilnic 2-3 litri de sucuri cu zahăr, să treci pe aceleași băuturi (fără zahăr dar cu aspartam) e mană cerească. Citește mai departe.
Cunosc persoane care au slăbit 40-50-60 kg făcând tranziția de la sucuri cu zahăr la sucuri fără zahăr (+ ceai și apă Borsec).
Știu că mulți o să urle:
„Obezii lacomi și nesimțiți să treacă dreq de la sucuri cu zahăr direct la apă plată.”
Da, ușor de spus dar greu de făcut când de 40 de ani bei sucuri acidulate.
Îți vorbește cineva care asta a făcut zeci de ani.
Dacă tranziția de la sucuri cu zahăr către apă și ceai se face prin sucuri cu îndulcitori iar prin acest demers se ajunge la zeci de kilograme slăbite care duce la imbunătățirea dramatică a tuturor markerelor de sănătate,
Atunci cu siguranță riscurile infime ale consumului de aspartam pot fi acceptate comparând cu beneficiile masive pe care le aduce slăbirea.
✅ INFLUENSĂR
Dar continuăm că nu pari convins. Nu e ca și cum vreau să te conving că trebuie să bei băuturi cu aspartam, sau ceva.
Poate citind materialul pare că îi iau apărarea și că țin cu inamicul.
Citește mai departe.
Eu sunt influensăr și vreau să te influențez în funcție de cine plătește mai mult, desigur. Apasă pe „Upgrade to paid” și continuă.