Cum am eșuat timp de 25 de ani
De mic copil am variat între a fi supraponderal / obez. Eram ba „grasul clasei” ba „secundul”.
Până la 28 de ani (acum 13 ani) am fost constant un yo-yo. Sportul era pârghia principală pentru slăbire și menținere.
Tot ce am câștigat au fost niște zeci de medalii de participare la diverse concursuri, 5 operații la genunchi, 2 la claviculă și o dublă hernie de disc.
Cred că orice specialist veritabil îți poate confirma că sportul cu kilograme în plus aduce uzură.
O să spui că dacă ai kilograme în plus poți merge la înot. Este adevărat, dar ce te faci dacă înotul îți crește pofta de mâncare și după 3 luni de înot constați că nu ai slăbit nici măcar un gram?
Știi bine că sportul crește pofta de mâncare. De câte ori nu ai venit de la înot, de la sală, sau de la niște clase și simțeai că intri cu totul în frigider?
Nu vreau să îți transmit că sportul nu este sănătos sau recomandat. Ador să fac mișcare și zilnic fac câte ceva.
Vreau doar să te ajut să incorporezi mișcarea în rutina ta în cea mai sigură manieră posibilă. Lucrez la o serie de articole pe tema asta.
✅ AM CREZUT
Ce să zic, am făcut multe greșeli din lipsă de informații până la 41 de ani. Încă fac și mă bucur de fiecare lecție învățată.
Cu cât greșesc mai mult și mai des cu atât devin mai bun și pot să te ajut și pe tine cu articole mai bogate.
Am crezut că sportul slăbește, știm foarte bine că nu este așa. Opinia mea este că un supraponderal nu are voie să facă „sport.” Un supraponderal/ obez are voie să meargă pe jos, să urce și să coboare scări, să facă înot, să facă exerciții de gimnastică și cu greutăți mici, să pedaleze la bicicleta staționară.
Am crezut că cerealele sunt sănătoase, cele integrale chiar recomandate pentru slăbire. Cerealele sunt folosite pentru îngrășarea animalelor. Pentru a face foie gras ai nevoie de o rață și de cereale.
Am crezut că totul stă în moderație, să mănânci din toate câte un pic. Și un pic de cereale dimineața și un covrig mic și o felie de pâine și o linguriță de desert. Dar cine mănâncă doar o linguriță?
Am crezut că fructele sunt izvor sănătate și sunt pline de vitamine, fresh-urile implicit trebuie să fie extraordinare.. Dar fructele în realitate sunt în mare parte doar apă cu zahăr.
Am crezut că ideal este să ai 3 mese și 2 gustări. Am dus practica până la extrem, ani de zile de 3 mese și 3 gustări. Dar cine are timp să mănânce 6 mese mici pe zi? Pentru tot restul vieții?
Am crezut până în helix-ul ADN-ului că dacă vrei să slăbești trebuie să mănânci mai puțin. Ca să mănânci mai puțin trebuie să cântărești mâncarea și să numeri calorii. Am mâncat ani de zile „în excel” și am eșuat.
Am crezut că micul dejun este cea mai importantă a zilei. Nu-i așa că dacă vrei să slăbești are sens să începi ziua mâncând…?
Am crezut că ultima masă trebuie să fie la 18:00. Mâncam în mașină la semafor în drum spre casă. Apoi ajungeam acasă și după 2-3 ore deschideam frigiderul. Nu m-am gândit să-i pun lacăt.
Am crezut că am voie doar 2 ouă pe săptămână. Din fericire după 50 de ani de studii care nu au reușit să stabilească o cauzalitate între consumul de ouă și boli cardiovasculare, in 2015 SUA au scos colesterolul de pe lista alimentelor „îngrijorătoare”. Din 2010 consum 5 ouă în medie aproape zilnic.
Am crezut că voi călca pe urmele părinților mei obezi / diabetici pentru că la 24 de ani eram obez și prediabetic. Studiul și practica din ultimii 13 ani m-au salvat. Azi am greutate normală și analize excelente.
Mulți spun despre mine că „sunt exagerat”, dar mie mi se pare normal să fac demersuri pentru a avea o greutate optimă și pentru a rămâne sănătos.
✅ MI SE PARE NORMAL
Mi se pare normal să îmi doresc ca povestea mea să nu se repete pentru copiii mei.
Mi se pare normal să nu fiu obez, să nu consum alcool și să nu fumez (factori în relație de cauzalitate cu apariția cancerului).
Mi se pare normal să pot să merg cu copiii pe munte, pe bicicletă, cu rolele, să alergăm, să jucăm fotbal, să stăm în mâini.
Mi se pare normal să nu cumpăr și să nu am în casă mâncare gunoi (junk food) pentru că nu mi se pare normal să-mi expun copiii la produse procesate, dense caloric în special când statisticile noi arată că în România minimum 30% dintre școlari sunt supraponderali și obezi.
În timp nevoia mea pentru a slăbi și a mă menține s-a transformat într-un hobby, apoi acel hobby într-o pasiune iar apoi pasiunea într-o misiune.
Vrei să faci o schimbare și ai nevoie de motivație? S-ar putea ca programul nostru să te ajute măcar un pic.
Urmează o scurtă perioadă de înscriere în ianuarie: CLICK